دوره 20، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1391 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 405-396 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asadi M, Shiralipour A, Shakouri Z, Mohammadkhani S. Meta-Analysis of the Effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy(Cbt) in Treating Patients with Obsessive- Compulsive Disorder(Ocd). JSSU 2012; 20 (3) :396-405
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2072-fa.html
اسدی مسعود، شیرعلی پور اصغر، شکوری زینب، محمد خانی شهرام. فراتحلیل اثربخشی درمان شناختی- رفتاری در درمان بیماران مبتلابه اختلال وسواس. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (3) :396-405

URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2072-fa.html

مقدمه: اختلال وسواس اختلالی مزمن است که بر روابط درون فردی و بین فردی تأثیر می‌گذارد. پژوهش حاضر با هدف بهره‌گیری از یکی از شیوه‌های نوین ِپژوهش، تحت عنوان «فراتحلیل»، به تحلیل و ترکیب نتایج پژوهش‌های انجام شده در کشور ایران، در زمینه مطالعات مرتبط با تأثیر درمان شناختی- رفتاری در درمان بیماران مبتلابه اختلال وسواس انجام شده است. درمان شناختی رفتاری با فراهم سازی شواهد تجربی، درمان مؤثری برای وسواس شناخته شده است. روش بررسی: در پژوهش حاضر، 12 پژوهش انجام یافته در مراکز پژوهشی کشور، در زمینه مطالعات مرتبط با تأثیر درمان شناختی- رفتاری در درمان بیماران مبتلا به اختلال وسواس گردآوری و از میان آنها 10 پژوهش که قابلیت بررسی داشت، برای فراتحلیل انتخاب شد. تحلیل‌های آماری با استفاده از نرم افزار فراتحلیلِ جامع صورت گرفت. نتایج: با بهره‌گیری از روش ترکیب اندازه اثر به روش«اشمیت و هانتز» مشخص شد که درمان شناختی-رفتاری در درمان بیماران مبتلابه اختلال وسواس می‌تواند، تأثیرگذار باشد. میانگین اندازه اثر درمان شناختی- رفتاری در درمان مبتلایان به اختلال وسواس در زنان و مردان، معادل 63/1، مثبت و معنی‌دار(01/0P<) مشخص گردید. نتیجه گیری: یافته‌های پژوهش حاضر مشخص می‌کند که درمان شناختی- رفتاری در درمان بیماران مبتلا به اختلال وسواس مؤثر است. از این یافته‌ها می‌توان در راستای برنامه‌ریزی درمانی و مداخلات بالینی بهره جست.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1391/5/22 | انتشار: 1391/5/25