دوره 20، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1391 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 86-176 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbarzadeh M, Naderi T, Dabbaghmaneh M, Tabatabaee H, Zareh Z. Investigating Risk Factors for Cardiovascular Disease Based on Polycystic Ovary Syndrome phenotypes in the 18-14 year Old High School Girls in Shiraz 2009. JSSU 2012; 20 (2) :176-86
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1977-fa.html
اکبرزاده مرضیه، نادری طاهره، دباغ منش محمد حسین، طباطبایی حمیدرضا، زارع زهرا. بررسی عوامل خطرزای بیماری‌های قلبی و عروقی بر حسب فنوتیپ‌های سندرم تخمدان پلی‌کیستیک در دختران 18-14 ساله دبیرستانی شهر شیراز 1389. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (2) :176-86

URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1977-fa.html

مقدمه: در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک هیپرانسولینمی، مقاومت به انسولین، دیس لپیدمی و هیپرگلیسمی، احتمال افزایش خطر بیماری‌های عروق کرونر را دارند. این مطالعه با هدف بررسی عوامل خطرزای بیماری‌های قلبی و عروقی بر حسب فنوتیپ‌های سندرم تخمدان پلی‌کیستیک در شیراز می‌باشد روش بررسی: مطالعه‌ای توصیفی مقطعی بر روی 3200 دانش آموزان دختر 18-14 ساله انجام گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، علایم بالینی افزایش اندروژن(اکنه، هیرسوتیسم، الوپسی)، سونوگرافی از نظر وجود کیست انجام گردید. آزمایشات شامل: پرولاکتین، دی‌هیدرواپی آندرستن دیون سولفات، قندخون ناشتا، قندخون دو ساعت بعد، تری‌گلیسرید، کلسترول و لیپوپروتئین باچگالی بالا بوده است. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS با version 11.5 و آزمون‌های آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: میانگین سرمی کلسترول در 4 نوع فنوتیپ سندرم تخمدان پلی‌کیستیک با افراد غیرمبتلا ارتباط آماری معنی‌داری داشته است و میانگین سرمی کلسترول در فنوتیپ هیپرآندروژنیسم و الیگومنوره و تخمدان پلی‌کیستیک(28/30±09/195) بیش از سایر فنوتیپ‌ها بود. میانگین سرمی کلسترول و لیپوپروتئین با چگالی کم(LDL-C ) بطور معنی‌داری در افراد مبتلا با فنوتیپ هیپرآندروژنیسم و تخمدان پلی‌کیستیک(27/26±046/130) و فنوتیپ هیپرآندروژنیسم و الیگومنوره و سندرم تخمدان پلی‌کیستیک(34/28±58/138) در مقایسه با افراد غیرمبتلا بالاتر است. میانگین سرمی قند خون دو ساعت بعد در تمام فنوتیپ‌ها بالاتر از افراد غیرمبتلا بوده است و در فنوتیپ الیگومنوره و تخمدان پلی‌کیستیک(98/20±03/89 در مقابل 97/12±51/87) ارتباط با افراد غیرمبتلا معنی‌دار شد. نتیجه‌گیری: برخی عوامل بیوشیمیایی که خطر بیماری‌های قلبی و عروقی را بالا می‌برد در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک افزایش داشته است که در برنامه‌های پیشگیری از این بیماری‌ها باید مورد توجه قرار گیرند.
دریافت: 1391/4/11 | انتشار: 1391/3/26