دوره 19، شماره 5 - ( آذر و دی 1390 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 66-655 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi B, Hassanzadeh A. Analysis of Risk Factors for Type 2 Diabetes Mellitus Using Response Surface Methodology. JSSU 2011; 19 (5) :655-66
محمدی بابک، حسن زاده امیر. تجزیه و تحلیل عوامل خطر دیابت شیرین نوع 2 با استفاده از تحلیل سطح پاسخ. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1390; 19 (5) :655-66

مقدمه: این مطالعه عوامل خطر اثرگذار بر شاخص اندازه‌گیری هموگلوبین گلیکوزیله را در دیابت نوع2 مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهد. هدف از این مطالعه تعیین اهمیت نسبی هر یک از فاکتورها و طراحی مدلی چندجمله‌ای جهت پیش بینی سطح قند خون بیماران با توجه به فاکتورهای اثر گذار بر آن می‌باشد. روش بررسی: در این مطالعه فاکتورهای خطر شامل وزن، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، سطح کلسترول کل و غلظت بالای لیپوپروتئین 403 بیمار(170 مرد و 233 زن) با طیف سنی 19 تا 75 سال از طریق مصاحبه و آزمایش جمع‌آوری شد. سپس با استفاده از تکنیک تحلیل سطح پاسخ(RSM) که مبتنی بر تحلیل رگرسیون است مهمترین عوامل خطر اثرگذار بر شاخص هموگلوبین گلیکوزیله تعیین و مدلی چندجمله‌ای جهت پیش بینی سطح این شاخص ارائه گردیده است. نتایج: نتایج نشان می‌دهد که حداقل 78 درصد از تغییرات شاخص هموگلوبین گلیکوزیله به وسیله فاکتورهای خطر وزن، فشار خون سیستولیک، فشار خون دیاستولیک، سطح کلسترول کل و غلظت بالای لیپوپروتئین توضیح داده می‌شود و مابقی تغییرات به دلایل دیگر و عوامل ژنتیکی بستگی دارد. نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌ها می‌توان اذعان کرد که فاکتورهای غلظت بالای لیپوپروتئین و وزن در مردان به ترتیب بیشترین و کمترین قدرت اثرگذاری را بر مقدار شاخص دارد؛ در صورتی که فاکتورهای فشار خون دیاستولیک و سطح کلسترول در زنان به ترتیب بیشترین و کمترین قدرت اثر گذاری را بر مقدار شاخص دارد.
دریافت: 1390/9/22 | انتشار: 1390/9/24