دوره 19، شماره 4 - ( دو ماهنامه مهر و آبان 1390 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 444-437 | برگشت به فهرست نسخه ها

Siahpoosh A, Amraee F. Antioxidant Capacity of Various Extracts of Asteragalus Morinus Boiss Aerial Parts. JSSU 2011; 19 (4) :437-444
سیاهپوش امیر، امرایی فضل اله. بررسی ظرفیت آنتی‏اکسیدان عصاره‌های مختلف اندام هوایی گیاه Astragalus murinus Boiss. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1390; 19 (4) :437-444

مقدمه: بسیاری از گیاهان دارای خواص دارویی بوده و دارای اثر آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی می‌باشند. اخیراً توجه به ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی به منظور استفاده در صنایع دارویی و غذایی به دلیل عوارض ناخواسته آنتی‌اکسیدان‌های مصنوعی افزایش یافته است. ترکیبات پلی‌فنل از جله ترکیبات بسیار مهم گیاهان بوده که دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی می‌باشند. این ترکیبات در تمام اندام‌های گیاهان یافت شده و بنابراین جزء مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل می‌دهند. روش بررسی: از اندام هوایی گیاه عصاره تام، کلروفرمی، پلی فنلی و آبی تهیه شد. به منظور بررسی اثر آنتی‏اکسیدانتی از دو روش DPPH و TEAC استفاده گردید. نتایج روش DPPH به صورت IC50 و در تست TEAC به صورت عدد TEAC در زمان‌های مشخص بیان گردید. نتایج: در روش DPPH عدد IC50 برای عصاره‏های عصاره تام، کلروفرمی، پلی‏فنلی و آبی به ترتیب 336/0، 804/0، 212/0 و 836/0 میلی‌گرم بر میلی‏لیتر و در روش TEAC میزان عدد TEAC بدست آمده برای عصاره‏های عصاره تام، کلروفرمی، پلی فنلی و آبی در دقیقه 6 به ترتیب 38/29، 55/14، 29/21، 22/24 میکرومول ترولوکس بر 100 گرم ماده خشک گیاه بود. نتیجه‏گیری: همه عصاره‏های دارای اثر آنتی‏اکسیدانت در هر دو تست بوده و از بین آنها عصاره پلی‏فنلی بیشترین فعالیت در تست DPPH و TEAC داشته و عصاره آبی دارای کمترین اثر در هر دو تست بوده است. نتایج نشان می‏دهد که عصاره‏های پلی‏فنلی دارای بیشترین اثر آنتی‏اکسیدانتی می‌باشند.
واژه‌های کلیدی: Astragalus morinus، DPPH، TEAC، Antioxidant، پلی‏فنل
دریافت: 1390/7/12 | انتشار: 1390/7/23