دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1383 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 70-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorashi Z, Taleghani F, Shafiee M. Failure and Side Effects of Contraceptive Pills Used for Postponement of Menstrual Bleeding in Hajj Pilgrims of Kerman, 2000. JSSU 2005; 12 (4) :65-70
قرشی زهره، طالقانی فریبا، شفیعی مصدقه. بررسی میزان شکست و عوارض مصـرف قرص‌های ضــدبارداری بــه منظور تأخیر در قاعدگی در زائران کاروانهای حج تمتع استان کرمان سال80-1379. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1383; 12 (4) :65-70

مقدمه: مصرف قرص‌های ضدبارداری جهت به تأخیر انداختن قاعدگی در زائران سفرهای زیارتی بخصوص حج در چند سال گذشته بسیار رواج یافته است در حالی که برای شناخت شیوع و نوع عوارض و نیز بهترین شکل مصرف که کمترین عوارض را ایجاد کند تحقیقی انجام نشده است. این مطالعه برای شناخت نوع و میزان عوارض مصرف قرصهای ضدبارداری به منظور تأخیر در قاعدگی و نیز پیدا کردن بهترین شکل مصرف که کمترین عوارض را ایجاد کند، در زائران حج تمتع استان کرمان در سال 1379 انجام شد . روش بررسی: در این پژوهش 224 نفر از زائران مؤنث کاروانهای حج تمتع استان کرمان در سال 80-1379 که دارای شرایط مورد نظر بودند به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه‌ای دو قسمتی بود. قسمت اول پرسشنامه در آخرین روزهای سفر حج تمتع در سرزمین مقدس عرفات پس از مراجعه به چادرهای زائران در مصاحبه با افراد واجد شرایط تکمیل گردید. قسمت دوم پرسشنامه دو ماه پس از بازگشت از سفر حج از طریق تماس تلفنی و یا مکاتبه پستی با افراد اطلاعات لازم جمع آوری شد. نتایج: در حین مصرف قرص1/2 درصد دچار قاعدگی(شکست)، 6/13% لکه بینی، 5/19% تهوع و4/11% سرگیجه شدند. 1/ 81% واحدهای پژوهش هیچ عارضه‌ای را گزارش نکردند. میزان خونریزی در اولین قاعدگی فقط در 5/49% و در دومین قاعدگی فقط در 1/66% طبیعی بود و در بقیه افراد کمتر و یا بیشتر از حد طبیعی گزارش شده بود. در 6/24% واحدهای پژوهش در اولین قاعدگی و 20% در دومین قاعدگی درد غیرمعمول وجود داشت . در 73% واحدهای پژوهش زمان دومین قاعدگی مطابق سیکلهای معمول بود و در بقیه زودتر یا دیرتر از موعد اتفاق افتــاده بود. در آزمون مجذورکای بین تعداد کل قرص مصـرف شده ومدت خونریـزی در اولیـن قاعدگی (04/0 =P) و مدت خونریزی در دومین قاعدگی (03/0 =P) ارتباط معنی‌دار آماری به دست آمد. بین وقوع لکه بینی و زمان شروع مصرف قرص درآزمون t ارتباط معنی‌دار دیده نشد. بین طول مدت خونریزی طبیعی ومدت خونریزی دراولین قاعدگی بعداز قطع مصرف قرص آزمونt دوتایی تفاوت معنی‌دارآماری نشان داد(0001=P) نتیجه‌گیری: با افزایش تعداد کل قرص مصرفی عوارض افزایش می‌یابند لذا پیشنهاد می‌شود حتی‌الامکان کمترین تعداد قرص مصرف شود همچنین از آنجایی که شروع زود هنگام مصرف قرص باعث کاهش احتمال لکه‌بینی نمی‌شود، بنابراین بهتر است شروع مصرف قرص فقط چند روز قبل از زمان مورد انتظار قاعدگی باشد .
دریافت: 1389/11/16 | انتشار: 1383/10/26

نظرات کاربران
نظر ارسال شده توسط نام يا پست الكترونيك در تاریخ 1392/10/4
با تشکر فراوان از شما-شما با انجام این پژوهش با دلایل منطقی حجاج را راهنمایی کرده اید.بازهم ممنون