صالح مریم، آسمار مهدی. بررسی مقایسهای عفونت مزمن توکسوپلاسموزیس مادرزادی با آلودگی مجدد در مدل حیوانی(رات). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1384; 13 (1) :32-37
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1349-fa.html
چکیده: (14935 مشاهده)
مقدمه: توکسوپلاسماگوندای (Toxoplasma Gondii) عامل عفونت توکسوپلاسمایی یکی از متداولترین بیماریهای انگلی انسان و حیوانات خونگرم است که در نقاط مختلف کشور از شیوع متفاوتی برخوردار است و فرم مادرزادی آن یکی از مهمترین عفونتهای جنین انسان است که گاهی میتواند موجب مرگ جنین و یا عوارض شدید عصبی و چشمی گردد. در این تحقیق عبور توکسوپلاسما گوندای از جفت به جنین در موش سفید بزرگ آزمایشگاهی ( رات ) در نوزاد راتهایی که آلودگی مزمن داشته همچنین در راتهایی که آلودگی مزمن داشتند ولی در زمان بارداری مجددا آلوده میشوند، مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: وجود توکسوپلاسما گوندای در نوزادان تازه متولد شده راتها در هر یک از دو حالت مورد بررسی به وسیله روش پارازیتولوژیکی و تلقیح به موشهای سفید کوچک آزمایشگاهی (سوری) انجام میگرفت. راتهای نوزاد حتیالامکان بلافا صله بعد از تولد کشته میشدند وبافتهای هر یک از آنها بعد از هموژنیزه شدن در سرم فیزیولوژی استریل به صورت داخل صفاقی به سوریها تلقیح میشد. انتقال انگل به صورت مادرزادی در هر یک از این دو گروه مورد بررسی، به علت حساسیت این موشها نسبت به این سویه، با مشاهده علایم بیماری و یا مرگ و با تهیه لام از مایع صفاق این موشها تایید میگردد.
نتایج: هیچیک از 36 نوزاد پنج سر راتی که 106 1 عدد توکسوپلاسما از سویه RH را به طریقه داخل صفاقی حدود یکماه و نیم تا دو ماه قبل از زایمان دریافت کرده بودند و دارای آلودگی مزمن بودند، توکسوپلاسموزیس مادرزادی را از خود نشان ندادندوانگل از آنها جدا نشد. همچنین ئر هیچ یک از 14 نوزاد 4 سر راتی که 106 1 عدد توکسوپلاسما از سویه RH را به طریقه داخل صفاقی حدود یکماه و نیم تا دو ماه قبل از زایمان دریافت کرده بودند و مجددا با همین سویه وبه میزان 106 5 انگل در مراحل مختلف بارداری آلوده شده بودند، انگل توکسوپلاسما جدا نشد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این بررسی نشان میدهد که عفونت قبلی میتواند عفونت مادرزادی را در حاملگیهای بعدی محافظت کند و انتقال از مادر به جنین در آلودگیهای مزمن صورت نمیگیرد همچنین وقوع توکسوپلاسموزیس مادرزادی در راتهایی که عفونت مزمن داشته و در زمان بارداری مجددا با توکسوپلاسما آلوده شدند، دیده نشد وچنین استنباط میشود که عفونتهای مجدد توکسوپلاسمایی در رات باعث آلودگی جنین و توکسوپلاسموزیس مادرزادی نمیشود و توانایی سیستم ایمنی آنها به گونهای است که جنین را در مقابل عفونت مزمن با این سویه از توکسوپلاسما حفظ میکند حتی اگر آلودگی مجدد در طول دوران بارداری رخ دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/11/9 | انتشار: 1384/1/26