دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1384 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 15-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimian M, Hasan Zadeh A, Sami R. The Effects of Erythropoietin in the Management of Anemia of Chronic Renal Failure in Patients on Hemodialysis. JSSU 2005; 13 (1) :12-15
رحیمیان محمد، حسن زاده عباس، سامی رامین. اثرات اریتروپوئیتین در درمان آنمی بیماران همودیالیزی مبتلا به نارسایی مزمن کلیه. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1384; 13 (1) :12-15

مقدمه: کم خونی از مشکلات عمده بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه است. علت اصلی کم خونی در این بیماران کمبود ترشح هورمون Erythropoietin است. با میسر شدن ساخت این هورمون به روش نوترکیب (Recombinante) قدم مهمی در درمان بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه برداشته شده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات و عوارض rhEPO (Recombinante Human Erythropoietin) در درمان آنمی بیماران همودیالیزی مبتلا به نارسایی مزمن کلیه می باشد. روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی به روش قبل و بعد از مداخله است که به صورت خود شاهد انجام گرفت. جامعه مورد بررسی بیماران همودیالیزی مبتلا به نارسایی مزمن کلیه بوده‌ که به بخش دیالیز بیمارستان شهید رهنمون یزد مراجعه نموده‌اند. بیماران مورد مطالعه تحت درمان با rhEPO به مدت دو ماه قرار گرفتند و میانگین هموگلوبین بیماران قبل از مطالعه، یک هفته، ‌یک ماه و دو ماه بعد از شروع درمان اندازه گیری شد. نتایج : میانگین افزایش هموگلوبین بیماران g/dl 48/1 بود ( p=0.0001). این افزایش رابطه معنی‌داری با سن و جنس بیماران نداشت اما در بیماران دیابتی کمتر از غیر دیابتی‌ها بود (g/dl 18/1 در برابر g/dl 18/2). چهار عارضه قابل توجه rhEPO در این مطالعه عبارت بودند از: افزایش فشار خون (12%)، ترومبوز فیستول شریانی وریدی (7/6%)،‌ تشنج (7/1% ) و آلرژی (3/3%). نتیجه گیری: rhEPO سبب افزایش میزان هموگلوبین در بیماران می‌گردد که با سن و جنس ارتباطی ندارد و این افزایش در بیماران دیابتی بیشتر از غیر دیابتی می‌باشد.
دریافت: 1389/11/9 | انتشار: 1384/1/26