محیطی اردکانی جواد، دیده دار رضا، افخمی اردکانی محمد. بررسی سطح خونی هورمون لپتین قبل و بعد از درمان با متفورمین در بیماران دیابتی نوع ΙΙ(NIDDM). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1384; 13 (1) :3-7
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1344-fa.html
چکیده: (12668 مشاهده)
مقدمه: لپتین هورمون بافت چربی با 176 اسید آمینه و 16 کیلو دالتون وزن مولکولی است. لپتین با اثر بر هیپوتالاموس و بافتهای محیطی بدن باعث کاهش جذب غذا و افزایش مصرف انرژی شده و در نهایت وزن بدن و BMI ( Body Mass Index)تنظیم میشود. هدف این مطالعه بررسی سطح خونی هورمون لپتین قبل و بعد از درمان با متفورمین در بیماران دیابتی نوع ΙΙ است.
روش بررسی: 25 بیمار دیابتی نوع ΙΙ بدون مصرف هیچ دارویی جهت بررسی اثر متفورمین بر لپتین و فاکتورهای دیگر به روش Clinical Trial به صورت قبل و بعد از درمان وارد مطالعه شدند، سن و BMI بیماران به ترتیب بیش از 30سال و بالایKg/m2 30 بود. برای هر بیمار 1000 میلیگرم متفورمین 2 بار در روز به مدت یک ماه تجویز شد.
نتایج: میانگین وزن بدن، BMI، توده چربی بدن و توده چربی آزاد بدن بیماران قبل و بعد از درمان از نظر آماری تفاوت معنیداری نداشت. میانگین غلظت لپتین و انسولین خون بیماران قبل و بعد از درمان از نظر آماری تغییری نداشت. میانگین غلظت گلوکز خون، غلظت کلسترول و تری گلیسرید، غلظت LDL- کلسترول خون بیماران قبل و بعد از درمان از نظر آماری تفاوت معنیداری دارد(05/0p <). آنالیز آماری ارتباط هورمون لپتین با هورمون انسولین، وزن بدن و BMI و توده چربی بدن بیماران قبل و بعد از درمان به ترتیب ارتباط مستقیم و ضعیف نشان داد و از نظر آماری معنیدار نمیباشد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد اگر چه متفورمین با عث کاهش گلوکز و چربیها در این دوره زمانی میشود ولی بر لپتین، انسولین و فاکتورهای دیگر طی زمان درمان اثری ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/11/9 | انتشار: 1384/1/26