بهاروند ح, روحانی ر, پیریایی ع, طائی ع, حیدری م, حسینی ا. مقایسه فراساختار تکوین کاردیومیوسیتهای مشتق از بنیاختههای جنینی موش با کاردیومیوسیتهای طبیعی. JSSU
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-133-fa.html
چکیده: (82 مشاهده)
مقدمه: بیولوژی سلولهای بنیادی موضوع بسیاری از مطالعات اخیر میباشد. بن یاختههای جنینی که از توده سلولی داخلی بلاستوسیست به دست میآیند به خاطر توانایی اشان در خودبازسازی و چند ظرفیتی بودن ابزاری قدرتمند در طب پیوند آینده و بیولوژی تکوینی میباشند. در این مطالعه فراساختار کاردیومیوسیتهای مشتق از بن یاختههای جنینی در طی روند تکامل آنها با حالت طبیعی مقایسه گردید.
روش بررسی: این مطالعه از نوع بنیادی – کاربردی است. با تشکیل اجسام شبه جنینی (روز صفر) از بنیاختههای جنینی موشی رویان B1 و تمایز خود به خودآنها کاردیومیوسیتها تهیه شدند. کاردیومیوسیتهای دارای ضربان در روزهای 6 , 3+7, 7+7, 14+7 و 21+7 برداشته شده و جهت مطالعات ایمونوسیتوشیمی و فراساختاری پردازش شدند. کاردیومیوسیتهای جنینی و نوزادی طبیعی ازقلب جنینهای موش نژادNMRI 5/16 روزه و نوزاد 2 و 8 روزه نیز گرفته شد تا امکان بررسی مقایسهای فراهم گردد.
نتایج: کاردیومیوسیتهای ابتدایی دستجات میوفیبریلی را به صورت پراکنده و نامنظم با میوفیبریلهای کم و بیشموازی نشان دادند و دارای صفحات بینابینی در حال تکامل بودند. به تدریج دستجات میوفیبریلی نظم بیشتری یافتند و بهصورت سارکومرهای مشخص ظاهر شدند. خطوط تیره Z پررنگتر، میوفیبریلها منظمتر و ارگانلهای داخل سلولی تمایز یافتهتر شدند. در روز 14+7 باندهای A و I قابل تشخیص شدند. در روز 21+7 علاوه بر صفحات بینابینی، باندهای A ، I ، H ، خط M، لولههای T و شبکه سارکوپلاسمی نیز در سلولها دیده شد. در کاردیومیوسیتهای جنینی ونوزاد دو روزه موشی باند H و خط M قابل تشخیص نبودند. اما در کاردیومیوسیتهای نوزاد هشت روزه باند H و خط M مشاهد شد.
نتیجهگیری: مطالعات ایمونوسیتوشیمی و فراساختمانی کاردیومیوسیتهای تمایز یافته نشان داد که بنیاختههای جنینیقادرند به کاردیومیوسیتهای با خواص عملکردی و فراساختاری عضلات قلبی تمایز یابند، و هرچه طول دوره کشت بیشترمیشود، کاردیومیوسیتها تکوین یافتهتر میشوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/6/31