دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1385 1385 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 8-2 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mir M, Mir P, Elmi S, Maleki M. Comparison of Serum Selenium Levels in Breast Cancer Patients and Healthy People at a Cancer Institute in 2004. JSSU 2007; 14 (4) :2-8
میر محمد رضا، میر پریسا، علمی سارا، ملکی دلارستاقی مجتبی. سطح سلنیوم سرم زنان مبتلا به سرطان پستان در بیماران مراجعه کننده به انستیتو کانسر در سال 1383 و مقایسه آن با افراد سالم . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1385; 14 (4) :2-8

مقدمه: سرطان پستان مهمترین سرطان کشنده درخانم ها بوده، میانگین سنی آن در کشور ما 48 سال است که از میانگین سن سرطان پستان در کشورهای پیشرفته بسیار پایین تر می باشد. از طرفی سلنیوم(Selenium) می تواند به طرق مختلف از جمله به وسیله افزایش پاسخ ایمنی، حمایت سلول در برابر اکسیداسیون رادیکال های آزاد یا با کاهش ایجاد متابولیت های سرطان زا، از ایجاد سرطان جلوگیری کند. شیوع بالای سرطان پستان در زنان و میانگین سنی پایین تر آن درکشور ما، این بیماری را حایز اهمیت تر می کند. مطالعات مختلف نقش مفید سلنیوم سرم را در جلوگیری از ایجاد سرطان نشان می دهند و دیر زمانی است که سلنیوم در کشورهای پیشرفته به عنوان مکمل مفید غذایی استفاده می شود. از آنجا که در نقاط مختلف، مطالعات متفاوتی در مورد سطح سلنیوم در بیماران سرطانی انجام شده است، ما نیز تصمیم گرفتیم به بررسی سطح سلنیوم در بیماران ایرانی مبتلا به سرطان پستان بپردازیم. ازطرفی دیگر در یک مطالعه مورد- شاهد، میزان سلنیوم خون افراد مبتلا به سرطان پستان را با گروه شاهد مقایسه کنیم وهمچنین بین گروه های سنی (بالاتر از 48 سال و زیر 48 سال) مقایسه ای انجام دهیم. روش بررسی: 45 نفرافراد زیر 48 سال مبتلا به سرطان پستان را که هیچ درمانی برای تومورشان انجام نشده و33 نفرافراد بالای 48 سال مبتلا به بیماری که آنها نیز درمان نشده بودند را به عنوان گروه مورد و46 نفرافراد سالمی که از نظرسن و مکان زندگی با مبتلایان جور شده بودند را به عنوان گروه شاهد انتخاب نمودیم؛ بدین نحو که از گروه شاهد، 23 نفر بالای 48 سال و 23 نفر زیر48 سال سن داشتند. بعد از جمع آوری نمونه خون و آماده سازی آنها، غلظت سلنیوم به روش جذب اتمی (Atomic absorption) اندازه گیری شد. اطلاعات مربوط به نوع بافت شناسی، درجه و مرحله تومور، مصرف سیگار و فاکتورهای ایمونوهیستوشیمی Imunohystochemistry (IHC) نیز جمع آوری شد. نتایج: متوسط سطح سلنیوم سرم 87 نفر زن مبتلا به سرطان پستان μg/l 20/161 با انحراف معیار μg/l 27/46 و متوسط سطح سلنیوم سرم 46 زن گروه شاهد μg/l 71/187 با انحراف معیار μg/l 75/48 می باشد که تفاوت آماری معنی داری است(001/0P=). متوسط میزان سلنیوم در زنان مبتلا به سرطان کوچکتر از 48سال، μg/l35/169 با انحراف معیارμg/l34/47 و متوسط میزان سلنیوم سرم در زنان مبتلا به سرطان مسن تر از 48سال μg/l39/155 با انحراف معیار μg/l68/46 که از سه گروه دیگر کمتر بود. تفاوت سطح سلنیوم سرم بین گروه مورد و شاهد، در زنان مسن تر بیشتربود(007/0 P=) در حالی که زنان جوانتر از 48سال تفاوت معنی داری نداشتند(23/0P=). نتیجه گیری: ممکن است تجویز سلنیوم به عنوان مکمل غذایی و به ویژه در سنین بالاتر، نقش محافظتی در مقابل ابتلا به سرطان پستان داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: سلنیوم، سرطان پستان
دریافت: 1389/10/20 | انتشار: 1385/10/25