دوره 18، شماره 4 - ( مهر و آبان 1389 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 379-369 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseinpour Feizi M, Moosavi M, Ahmadi A, Movafeghi A. Effects of Adenosine 5َ-Triphosphate on Apoptosis and Gene Expression of Survivin Splice Variants in K562 Cells. JSSU 2010; 18 (4) :369-379
حسینپور فیضی محمد علی، موسوی سید محمد امین، احمدی امیر حسین، موافقی علی. تأثیر آدنوزین ´5تری فسفات در القای آپوپتوز و مهار بیان ژن Survivin و واریانت پیرایشی ضد آپوپتوزی SUR-3B آن در سلول های K562. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1389; 18 (4) :369-379

مقدمه: لوسمی یک بیماری بدخیم محسوب می شود که در آن پیشرفت بیماری در سطح سلول های CD34+، اثرات عمده ای در مقاومت به دارو و عود مجدد بیماری داشته و همزمان، پروتئین های مهار کننده ی آپوپتوز (IAPs) نظیر Survivin و نیز پروتئین P-Glycoprotein به عنوان محصول ژن مقاومت به دارو در این سلول ها سبب بروز مقاومت به آپوپتوز و در نهایت مقاومت به دارو و شیمی درمانی می شود. اخیرا گزارش شده است که آدنوزین ́5-تری فسفات (ATP) قادر به مهار رشد و القای آپوپتوز در چندین رده ی سلولی میلوئیدی می باشد که در این میان، رده ی سلولی K562‌ به عنوان مدلی برای لوسمی میلوئید مزمن (CML) دارای خصوصیات ویژه ای در بیان Survivin و سایر ژن های مرتیط با مقاومت دارویی می باشد. به همین منظور در مطالعه ی حاضر اثر ATP‌ بر رده ی سلولی K562 و بیان ژن Survivin و واریانت های پیرایشی آن مورد مطالعه قرار گرفته است. روش بررسی: رده ی سلولی K562 انسانی پس از کشت، تحت تأثیر ATP در غلظت و فواصل زمانی گوناگون قرار گرفت. اثرات ATP بر رشد و زیستایی سلول های K562 با استفاده از شمارش سلولی توسط هموسایتومتر و آزمون دفع رنگ تریپان بلو بررسی شد. برای بررسی آپوپتوز میکروسکوپ فلورسانت و آزمون قطعه قطعه شدن DNA استفاده شده بیان ژن Survivin و واریانت های پیرایشی آن با استفاده از تکنیک RT-PCR نیمه کمی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: مطالعه ی حاضر نشان می دهد که ATP سبب مهار رشد وابسته به زمان و غلظت و القای آپوپتوز می شود. همچنین ATP سبب کاهش بیان ژن Survivin و واریانت ضد آپوپتوزی Sur-3B‌ آن می گردد(05/0P<). سطح بیان دیگر واریانت های پیرایشی (ΔEx3، 2b، 2α و 3α) تغییر معناداری نشان نمی دهد. نتیجه گیری: با توجه به اثر ATP در کاهش بیان Survivin و واریانت پیرایشی Sur-3B و القای آپوپتوز این ترکیب می تواند در کنار سایر ترکیبات دارویی برای کاهش مقاومت دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
دریافت: 1389/6/17 | انتشار: 1389/6/24