دوره 18، شماره 3 - ( ويژه نامه همايش رفتارهاي پرخطر 1389 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 219-215 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dastjerdi G, Ebrahimi Dehshiri V, Kholasezade G, Ehsani F. Effectiveness of Methadone in Reduction of High Risk Behaviors in Clients of MMT Center. JSSU 2010; 18 (3) :215-219
دستجردی قاسم، ابراهیمی دهشیری وجیهه، خلاصه زاده گلرسته، احسانی فاطمه. بررسی تاثیر داروی متادون بر کاهش رفتارهای پرخطر. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1389; 18 (3) :215-219

مقدمه: برای کاهش رفتارهای پرخطر ناشی از اعتیاد می بایست اعتیاد را درمان نمود، یکی از این روشهای درمانی درمان با داروی متادون می باشد.این پژوهش با هدف ارزیابی اثر متادون بر جلوگیری و یا کاهش رفتارهای پر خطر در مراجعین به مرکز درمان سوءمصرف مواد دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد صورت گرفته است. روش بررسی: این مطالعه بر روی 93 نفر از مراجعین به مرکز درمان سوءمصرف مواد دانشگاه که در حال درمان با نگهدارنده یا MMT بودند صورت گرفت. جهت انجام این مطالعه از پرسشنامه ای شامل سوالاتی برگرفته از MAPو سوالاتی در مورد چند رفتار پرخطر دیگر استفاده گردید و در شروع درمان و بعد از شش ماه از درمان، تکمیل و تحلیل گردید. نتایج: 2/89% افراد متاهل و 8/10% مجرد بوده و 5/63% افراد در محدوده سنی40-20 سال قرار داشتند. بیشترین ماده مصرفی هروئین و پس از آن تریاک بود. قبل از شروع درمان 6/37% سابقه زندان، 5/35% تزریق مشترک، 3/32%رابطه جنسی محافظت نشده، 6/22% خالکوبی و 4/5% خودزنی را در دوران مصرف مواد ذکر کرده اند و تنها 6/36% هیچکدام از موارد فوق را نداشتند. این رفتارها در مصرف کنندگان هروئین و در محدوده سنی 40-20سال بیشتر بود. پس از شروع درمان و در این شش ماه یا بیشتر 86% مراجعین هیچکدام از موارد فوق را نداشتند و تنها 14% روابط جنسی محافظت نشده را دارا بودند. نتیجه گیری: اعتیاد می تواند باعث رفتارهای پرخطر گردد و سنین جوانی، نوع ماده هروئین، تحصیلات پائین و عدم اطلاعات کافی عوامل تاثیرگذار در بروز رفتارهای پرخطر می باشد. درمان معتادان به روش نگهدارنده با متادون نقش کاملاً واضحی بر کاهش بروز رفتارهای پرخطردارد. لذا توسعه مراکز MMT و تشویق معتادان به درمان مزبور توصیه می گردد.
دریافت: 1389/5/4 | انتشار: 1389/5/24