دوره 15، شماره 1 - ( بهار 1386 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 84-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseinpour Feizi M, Hosseinpour Feizi A, Pouladi N, Haghi M, Azarfam P. Detection of Rare Beta Globin Gene Mutations in Northwestern Iran. JSSU 2007; 15 (1) :79-84
حسینپورفیضی محمدعلی، حسینپورفیضی عباسعلی، پولادی ناصر، حقی مهدی، آذرفام پروین. بررسی جهش های نادر ژن بتاگلوبین در شمال غرب کشور. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1386; 15 (1) :79-84

مقدمه: مطالعات اخیر برروی ژن بتاگلوبین در ایران نشان می دهد که حدود هشت جهش شایع بیشترین فراوانی را در جمعیت بیماران بتاتالاسمی کشور دارند. اما همیشه وجود جهش های نادر و ناشناخته مشکلات زیادی را در برنامه ریزی جهت تشخیص قبل از تولد ایجاد می کنند. در شمال غرب کشور نیز جهش های شایع بررسی و گزارش شده است.بررسی و گزارش جهش های نادر و ناشناخته می تواند در موارد تشخیصی و در طرح برنامه های پیشگیرانه مفید واقع شود روش بررسی: در این پژوهش ، 5 میلی لیتر نمونه ی خون محیطی از ۲۰ بیمار آذری مبتلا به بتاتالاسمی که جهش آنها در بررسی قبلی شناسایی نشده بود، دریافت و DNA نمونه ها به روش پروتئیناز K- ایزوپروپانل استخراج گردید. سپس در مرحله ی نخست، جهش های Codon22(-AAGTTGG) Codon36/37(-T)، Codon16(-C) ، -88(C-A), Codon41/42(-TCTT) ,Codon6(-A) با روش ARMS-PCR مورد بررسی قرار گرفت و مواردی که جهش های فوق را نشان ندادند جهت تعیین توالی ارسال شد. نتایج: براساس نتایج این مطالعه، جهش های ,Codon15(TGG-TGA) Codon16(-C)، Codon 36/37(-T) ،Codon25/26(+T), IVSII-848(C-A) ، -28(A-C) و IVSII-745(C-G) شناسایی وبه جمع جهش های شناخته شده ی منطقه وکشور اضافه گردیدند. همچنین چهار جایگاه SNP: 5’UTR+20(C-T)، Codon2(CAC-CAT)، (G C-) 16-IVSII و (T-C) 666 -IVSII در ژن بتاگلوبین بیماران مورد مطالعه مشخص گردید. نتیجه گیری: نتایج این بررسی می تواند در غربالگری و تشخیص قبل از تولد بیماران مبتلا به بتاتالاسمی در آذربایجان، ایران و سایر کشورهای همسایه مفید باشد.
دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1386/1/26