دوره 32، شماره 2 - ( اردیبهشت 1403 )                   جلد 32 شماره 2 صفحات 7540-7525 | برگشت به فهرست نسخه ها

Falahnezhad Mojarad A, Amini N, SeyyedAshour S. Effect of Eight Weeks of Intense Interval Training and Self-Obesity on Serum Lipid Peroxidation Status and Adiponectin Gene Expression in Obese Male Wistar Rats. JSSU 2024; 32 (2) :7525-7540
فلاح‌نژاد مجرد امیر، امینی نسترن، سیدعاشور سید مصطفی. اثر هشت هفته تمرین تناوبی شدید و خود‌چاقی بر وضعیت پراکسیداسیون لیپیدی سرم و بیان ژن آدیپونکتین در رت نر ویستار چاق. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1403; 32 (2) :7525-7540

مقدمه: رژیم پر چرب و افزایش دریافت کالری باعث افزایش شیوع چاقی و انواع بیماری‌ها میشود. مطالعات انجام گرفته در زمینۀ بررسی سازوکارهای مرتبط با چاقی و بیماریهای مرتبط با آن، افزایش توده چربی و در نتیجه اختلال بر سایتوکاینها را از مهم‌ترین عوامل اثرگذار معرفی کرده‌اند. هدف تحقیق اثر هشت هفته تمرین تناوبی شدید بر شاخصهای پراکسیداسیون لپیدی و ژن آدیپونکتین بود.
روش بررسی: تحقیق حاضر از نوع تجربی با گروه کنترل بود. 24 سر موش رت ویستار نر به‌صورت تصادفی به سه گروه کنترل سالم، گروه تمرین تناوبی شدید، گروه مدل تقسیم شدند. گروه تمرین و گروه مدل هشت هفته و سه روز در هر هفته به تمرین تناوبی شدید پرداختند. بافت برداری از کبد و خون‌گیری از قلب در پایان هشت هفته صورت پذیرفت. سپس میزان غلظت متغیرهای پژوهش با کیت مخصوص اندازه‌گیری شد. از نرم‌افزار SPSS version 16 استفاده شد. برای مقایسه بین گروهی داده‌ها، از تحلیل واریانس یک‌راهه استفاده شد که و در صورت معنادارشدن آن، داده‌ها با استفاده از آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری P < 0.05 مقایسه شدند.
نتایج: یافته‌های این تحقیق نشان داد در گروه تمرین افزایش معنادار میزان وضعیت سوپراکسید دیسموتاز (superoxide dismutase) نسبت به گروه خود‌چاقی مشاهده شد P=0/0007. اما تغییر معناداری در میزان مالون‌دی‌آلدهید (malondialdehyde)  P=0.4198و میزان بیان ژن آدیپونکتین کبدP=0.3209 گروه خود‌چاقی و گروه تمرین تناوبی مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: چاقی باعث عدم تعادل وضعیت اکسایشی و اختلال در تولید و ترشح آدیپونکتین در بافت کبد موش چاق می‌شود و تمرین تناوبی شدید باعث بهبود وضعیت اکسیدانی می‌شود ولی تاثیر معناداری بر بیان ژن آدیپونکتین ندارد.

متن کامل [PDF 1056 kb]   (99 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (19 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1402/8/25 | پذیرش: 1402/10/24 | انتشار: 1403/2/15