دوره 31، شماره 9 - ( آذر 1402 )                   جلد 31 شماره 9 صفحات 7069-7062 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare H, Astani A, Golban M, Vakili M, Mosadegh A. Determining the Frequency of Genes Producing Colicins Ia and V in Escherichia coli Strains Isolated from Clinical Samples of Medical Centers in Yazd City. JSSU 2023; 31 (9) :7062-7069
زارع حبیب اله، آستانی اکرم، گلبان مینا، وکیلی محمود، مصدق احمد. تعیین فراوانی ژن‌های تولیدکننده کلیسین‌های Ia و V در ایزوله‌های Escherichia coli جدا شده از نمونه‌های بالینی مراکز درمانی شهر یزد. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1402; 31 (9) :7062-7069

مقدمه: باکتریوسین‌ها پپتیدهایی با خاصیت ضد میکروبی می‌باشند. آنها به صورت ریبوزومال سنتز شده و توسط هر دو گروه از باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی تولید می‌شوند. باکتریوسین‌های تولید شده توسط Escherichia coli، کلیسین نام دارند. کلیسینها در باکتریهای کومنسال، مانع از رشد باکتریهای پاتوژن میشوند و در سویههای پاتوژن باعث افزایش ویرولانس باکتری میگردند. هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی ژن‌های col V و col Ia در نمونه‌های Escherichia coli جدا شده از بیماران با عفونت ادراری در شهر یزد است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، تعداد 160 جدایه Escherichia coli از نمونه ادرار بیماران جدا شد و با آزمایشات بیوشیمیایی رایج شناسایی گردید. سپس واکنش PCR جهت بررسی فراوانی ژن‌های تولید‌کننده col V و col Ia با استفاده از پرایمر‌های اختصاصی انجام شد و پس از تعیین توالی، نتایج با استفاده از نرم‌افزارversion 16   SPSSواکاوی گردید.
نتایج: در این مطالعه از میان 160 جدایه Escherichia coli مورد بررسی، ژن کلیسین در26/9 درصد از جدایه‌ها شناسایی شد. فراوانی ژن col Ia (4/24درصد) و فراوانی ژن col V (6/10درصد) به‌دست آمد. هم‌چنین در 8/12 درصد از جدایهها، هر دو ژن مورد بررسی با هم شناسایی گردید. فراوانی ایزوله‌هایی که فقط ژن col Ia را داشتند، 16/2درصد و ایزوله‌هایی که فقط ژن col V را داشتند، 2/5 درصد بود.
نتیجه‌گیری: در این بررسی، جدایه‌های دارای ژن col Ia فراوانی بالایی را نشان دادند. اغلب سویه‌های دارای ژن col V، دارای ژن col Ia نیز بودند. بنابراین ژن col V اغلب همراه ژن col Ia مشاهده می‌شود.

واژه‌های کلیدی: اشرشیا‌کلی، باکتریوسین، کلیسین
متن کامل [PDF 603 kb]   (137 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (125 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1402/2/1 | پذیرش: 1402/4/12 | انتشار: 1402/9/15