دوره 31، شماره 10 - ( دی 1402 )                   جلد 31 شماره 10 صفحات 7089-7070 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nowruzi B, Hashemizaveh N. A Review of New Anticancer Nanoformulations based on Cyanobacteria and Microalgae and its Application in Medical Sciences, Dentistry and Pharmacy. JSSU 2024; 31 (10) :7070-7089
نوروزی بهاره، هاشمی زاوه نازنین سادات. مروری بر نانوفرمولاسیون‌های جدید ضد سرطانی بر پایه سیانوباکتری‌ها و ریز جلبک‌ها در علوم پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1402; 31 (10) :7070-7089

مقدمه: نانوذرات به دلیل ویژگی‌های خاص از جمله نسبت سطح به حجم بالا، توزیع اندازه ذرات همگن، پایداری بالا و سهولت تولید، در حوزه‌های مختلف داروسازی، دندانپزشکی، پزشکی، زیست‌شناسی و مهندسی مواد کاربرد فراوانی دارند. وجود بسیاری از باکتری‌های بیماری‌زا که عامل عفونت‌های متنوع و کاهش ایمنی در انسان هستند و خطرات بسیاری را در بسته‌بندی مواد غذایی، منسوجات مصنوعی، تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی، تصفیه آب آشامیدنی و فاضلاب برای سلامت عمومی ایجاد می‌کنند، دلیل دیگری برای تشکیل پوشش‌های ضدمیکروبی موثر سطحی مبتنی بر نانوذرات در محافظت از سلامت بشر است. در این میان سیانوباکتری­‌ها پروکاریوت­‌های فتوسنتزی­ هستند که ترکیباتی تولید می­‌‌کنند که از نظر بیولوژیکی فعال و به لحاظ شیمیایی گوناگون هستند مانند پپتیدهای سیکلیک، لیپوپپتیدها، آمیدهای اسید چرب، آلکالوئیدها و ساکاریدها. بیش از 50% سیانوباکتری­‌های دریایی جهت استخراج مواد زیست‌­فعال به‌صورت بالقوه قابل بهره‌­برداری هستند و با القای مرگ آپوپتوزی در از بین بردن سرطان بسیار موثر شناخته شده‌­اند. در مقاله مروری حاضر، تحقیقات انجام‌­شده اخیر در زمینه داروها یا ترکیبات برپایه ریزجلبک­‌ها و هم‌چنین کاربردهای زیست­‌دارویی آن‌ها تأکید می­‌شود. هم‌چنین به پیشرفت‌های اخیر در زمینه کشف ترکیبات ضدسرطان، تجاری‌سازی داروهای ضدسرطان ریزجلبکی، تولید داروهای نانوفرموله شده با پایه ریزجلبک‌ها و تولید فرمولاسیون‌هایی برای دارورسانی با بارگذاری بالا و کاربرد آن در علوم پزشکی و داروسازی و دندانپزشکی تاکید می‌گردد.
نتیجه‌گیری: توسعه و بهبود فرآیندهای بیوسنتز نانوذرات با استفاده ازسیانوباکتری‌ها ممکن است منجر به کشف نانوذرات بیوژنیک جدید با خواص منحصر به فرد شود که به طور ویژه می‌تواند اثربخشی درمان‌های پزشکی را افزایش وعوارض جانبی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

متن کامل [PDF 869 kb]   (235 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (693 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1402/1/14 | پذیرش: 1402/8/30 | انتشار: 1402/10/15