دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1385 1385 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 37-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zakizadeh M, Sadeghian A, Bagheri Nesami M, Mohammadpour Tahamtan R, Salmeh F, Yaghoubi T et al . Seroprevalence of Hepatitis C Infection and Associated Factors in Addicts Imprisoned at Khezrabad Prison, Sari. JSSU 2006; 14 (2) :29-37
زکی زاده منیژه، صادقیان احمدعلی، باقری نسامی معصومه، پورتهمتن رضاعلی محمد، سالمه فاطمه، یعقوبی طاهره و همکاران.. شیوع سرولوژیک و عوامل مرتبط با عفونت هپاتیت C در زندانیان معتاد زندان خزرآباد ساری. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1385; 14 (2) :29-37

مقدمه: جمعیت مقیم زندان ها، در معرض خطر بالای عفونت هپاتیت C می باشند. در حال حاضر زندانیان به طور معمول از نظر این عفونت بررسی و غربال نمی شوند. تقریباً‌ یک چهارم از دو میلیون نفر جمعیت زندانی مقیم در زندان های آمریکا آلوده به ویروس هپاتیت C می باشند. تزریق کنندگان مواد مخدر فعلاً گروه اصلی در معرض خطر هستند. در سطح جهانی شیوع عفونت هپاتیت C در معتادین تزریقی 90-50% و بروز سالانه 30-10% است. زندان یک محیط پرخطر ابتلا به هپاتیت C به لحاظ مصرف بالای مواد مخدر و فعالیت های جنسی می باشد. هدف از این تحقیق تعیین شیوع سرولوژیک عفونت هپاتیت C و عوامل مرتبط با عفونت در زندانیان معتاد زندان خزرآباد ساری می باشد. روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه Cross - Sectional می باشد . در شهریور 1380 در زندان معتادین خزرآباد ساری و به روش تصادفی ساده ، از 312 نفر از زندانیان مرد معتاد نمونه خون گرفته شد. نمونه ها با کیت الیزا نسل سوم از نظر آنتی بادی HCV بررسی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه بود. 230 نفر ( 74% ) از نمونه ها تمایل به تکمیل پرسشنامه داشتند. عوامل مرتبط با عفونت هپاتیت C در 82 معتاد آنتی بادی مثبت ( گروه مبتلا ) و 148 معتاد آنتی بادی منفی (گروه غیرمبتلا) ‌مقایسه شدند. نمونه های دو گروه به لحاظ متغیرهای مداخله گر اختلاف معنی داری نداشتند. جهت تجزیه و تحلیل آزمونهای مجذور کای، تی و آنالیز چند متغیری رگرسیون لجستیک مورد استفاده قرار گرفتند . نتایج: در 312 نمونه، تعداد 96 مورد آنتی بادی مثبت یافت شد. لذا شیوع سرولوژیک عفونت هپاتیت C در زندانیان معتاد 8/30% بود. عوامل عمده مرتبط با عفونت هپاتیت C در گروه مبتلا عبارت بودند از:سابقه اعتیاد (‌میانگین 174 ماه )، مدت محکومیت به زندان (‌میانگین 48 ماه )، روش مصرف مواد به ویژه تزریق ( 82% ) انفیه ( 44%) ، سابقه مصرف الکل به مدت بیش از 5 سال ( 60%) ، خالکوبی ( 66%) ، استفاده مشترک از سرنگ (31%) و تیغ (‌53% ) ، روابط نامشروع جنسی ( 74% > )، ضرب و جرح ( 31% )‌، و نوع ماده مخدر به ویژه هروئین (‌90% )‌ وحشیش (64%) ( 05/0P< ) . در تحلیل رگرسیون لجستیک ، میزان خطر نسبی با فاصله اطمینان 95% برای عوامل خطر مرتبط با عفونت HCV به این شرح است: خالکوبی 100، روابط نامشروع جنسی 97/4 ، سابقه عمل جراحی 23/6 . نتیجه گیری : در زندانیان معتاد ، آلودگی به عفونت هپاتیت C شیوع قابل توجهی دارد وانجام رفتارهای پرخطر و ناسالم از عوامل اصلی آلودگی می باشد.
دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1385/4/24