دوره 30، شماره 10 - ( دی 1401 )                   جلد 30 شماره 10 صفحات 6051-6034 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SUMS.REHAB.REC.1400.008

Jowhari A, Daryanoosh F, Koushkie Jahromi M, Nekooeian A A. Effect of High-intensity Intermittent Swimming Training on peroxisome proliferator-activated receptors-αand Liver Enzymes in Non-alcoholic Steatohepatitis Male Rats. JSSU 2023; 30 (10) :6034-6051
جوهری علیرضا، دریانوش فرهاد، کوشکی جهرمی مریم، نکوئیان علی اکبر. تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا بر برخی از عوامل بیوشیمیایی و آنزیم‌های کبدی در موش‌های صحرایی نر مبتلا به استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NΑSH). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (10) :6034-6051

مقدمه: تجمع چربی در بافت کبد به عنوان مهم‌ترین علت بیماری استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) شناخته می‌شود که با کاهش پروتئین گیرنده‌های فعال تکثیرکننده پراکسی‌زوم‌ کبدی (PPAR-α) همراه است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا (HIST) بر PPAR-α و آنزیم­‌های کبدی در موش‌های صحرایی NASH ناشی از رژیم غذایی پرچرب (HFD) انجام شد.
روش بررسی: تحقیق حاضر از نوع نیمه‌­تجربی بود. 40 سر رت نر نژاد اسپراگوداولی (سن: 6 تا 8 هفته و وزن 20 ± 230 گرم) اختیار شد. سپس به دو گروه مساوی سالم و HFD تقسیم شدند. گروه HFD با هدف القا بیماری، به­‌مدت هشت هفته تحت گاواژ قرار گرفتند. پس از اثبات بیماری، رت­‌ها به چهار گروه کنترل-سالم (9= n)، سالم-شنا (9= n)، کنترل-بیمار (9= n) و بیمار-شنا (9= n) تقسیم شدند. گروه­‌های تمرینی، HIST را هشت هفته (سه جلسه در هفته و هر جلسه 30 دقیقه) انجام دادند. در پایان، PPAR-α کبدی از روش وسترن بلات و آنزیم­های ALT )Alanine aminotransferase(، AST)Aspartateaminotransferase( و GGT (Gama-Glutamyl Transferase) در سطح سرم از روش فتومتریک اندازه‌گیری شدند. جهت آنالیز داده‌­ها از آزمون­‌های آماری آنالیز واریانس یک­‌طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. سطح معنی­داری (0/05P) و کلیه روش‌­های آماری با استفاده از نرم­افزارversion 16  SPSS  انجام شد.
نتایج: HIST، افزایش وزن ناشی از HFD را کنترل کرد و کاهش معنی‌­دار ALT و AST سرم در گروه­‌های سالم-شنا و بیمار-شنا نسبت به گروه کنترل-بیمار و کاهش معنی‌­دار GGT سرم در سالم-شنا نسبت به کنترل-بیمار (0/001P) و بیمار-شنا (0/044P)  مشاهده شد. افزایش معنی­دار PPAR-α کبدی در سالم-شنا نسبت به کنترل-بیمار مشاهده گشت (0/002P).
نتیجه‌گیری: HIST می‌­تواند وزن بدن را کنترل کند و آنزیم‌­های کبدی را کاهش دهد. با این­‌حال برای حصول نتایج قطعی تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

متن کامل [PDF 1340 kb]   (252 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (370 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1401/5/18 | پذیرش: 1401/7/17 | انتشار: 1401/10/15