دوره 30، شماره 8 - ( آبان 1401 )                   جلد 30 شماره 8 صفحات 5109-5093 | برگشت به فهرست نسخه ها

kheshti M, Malekmohammad K, Gholampour F. Study of Basil (Ocimum basilicum L) and its Mechanism of Action on Type 2 Diabetes. JSSU 2022; 30 (8) :5093-5109
خشتی ملیکا، ملک‌محمد خجسته، غلامپور فیروزه. مروری بر گیاه ریحان (Ocimum basilicum L) و مکانیسم اثر آن بر دیابت نوع 2. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (8) :5093-5109

مقدمه: دیابت شیرین یک بیماری متابولیک مزمن با عوارض تهدیدکننده زندگی مانند رتینوپاتی دیابتی، نارسایی کلیه و بیماری‌های قلبی عروقی است. متفورمین، گلی‌بنکلامید، آکاربوز، امپاگلیفلوزین، سیتاگلیپتین و رپاگلینید رایج‌ترین داروها در کاهش گلوکز خون هستند. داروهای کاهنده قند خون دارای عوارض جانبی مانند هیپوگلیسمی شدید، آسیب به سلول‌های کبدی، اسیدوز لاکتیک، نقایص عصبی دائمی، اختلالات گوارشی، سردرد و سرگیجه هستند. از این‌رو، استفاده از راهکارهای ایمن و موثر برای کاهش گلوکز خون در مدیریت دیابت و بیماری‌های مرتبط با آن ضروری است. بنابراین در سال‌های اخیر گیاهان دارویی به دلیل اثرات درمانی گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته‌اند. ریحان (O. basilicum) یکی از گیاهان دارویی با خاصیت ضد دیابت است. هدف این مقاله مروری بر اثرات ریحان بر دیابت نوع 2 است.
نتیجه‌گیری: گیاه ریحان از طریق مکانیسم‌های مختلف نقش مهمی در کنترل دیابت دارد. از جمله: مهار تولید گلوکز در کبد، افزایش سنتز گلیکوژن، کاهش گلوکونئوژنز و گلیکوژنولیز، تحریک ترشح انسولین از پانکراس، و مهار آنزیم‌های آلفا گلوکوزیداز و آلفاآمیلاز. بنابراین ریحان و ترکیبات فعال بیولوژیکی آن مانند فلاونوئیدها، آلکالوئیدها و پلی‌فنول‌ها به عنوان عوامل ضد دیابتی قوی عمل می‌کنند.

متن کامل [PDF 790 kb]   (361 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (953 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: غدد و متابولیسم
دریافت: 1401/2/28 | پذیرش: 1401/6/27 | انتشار: 1401/8/15