دوره 16، شماره 3 - ( پاييز 1387 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 312-312 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eslami M, Afkhami-Ardekani M, Akbari M. Effects of Electroconvulsive Therapy on Thyroid Function Parameters in Depressed Patients. JSSU 2008; 16 (3) :312-312
اسلامی محمدحسن، افخمی اردکانی محمد، اکبری منصور. تأثیر الکتروشوک درمانی بر پارامترهای عملکرد تیروئید در بیماران افسرده. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1387; 16 (3) :312-312

چکیده مقدمه: بخش قابل توجهی از بیماران افسرده، به درمان دارویی پاسخ نداده و نیازمند الکتروشوک درمانی ECT ( Electro Convulsive Therapy) میشوند. از سوی دیگر، با این عقیده که بعضی از تأثیرات ECT به افزایش سطح هورمونهای تیروئیدی نسبت داده میشود، از لووتیرونین به عنوان درمان کمکی (Adjuvant) قبل از انجام ECT استفاده میشود. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات پارامترهای عملکرد تیروئید پس از انجامECT بود. روش بررسی: مطالعه از نوع Outcome study روی 31 بیمار از بیماران مراجعه کننده به کلینیک روانپزشکی بیمارستان تفت که دچار اختلال افسردگی مقاوم به درمان دارویی و کاندیدECT بودند انجام گرفت. حجم نمونه با بررسی مطالعات مشابه و راهنماییهای مشاور آمار به دست آمد. نمونه خون قبل از انجام اولین ECT و بعد از آخرینECT و تأیید بهبود بالینی بیمار توسط روانپزشک، گرفته شد و مقادیر سرمی T3، T4،T3RU و TSH مورد مقایسه قرارگرفت. نتایج: مجموعاً 31 بیمار( 19مرد و 12زن ) وارد مطالعه شدند. سطح سرمیT3 و T3RU پس از انجام ECT افزایش معناداری داشت (p به ترتیب برابر 0001 /0 و 029 /0). در مورد T3 این افزایش در تمامی بیماران وجود داشت و از این لحاظ تفاوتی میان جنس، گروههای سنی مختلف و مدت ابتلا به افسردگی وجود نداشت. اما ECT باعث کاهش معنادار T4 و TSH گردید(p به ترتیب برابر 025/0 و 0001/0). نتیجهگیری: یافتههای تحقیق نشان داد که ممکن است اثرات ECTتا حدودی از طریق افزایشT3 اعمال گردد. تغییرات سایر پارامترهای عملکرد تیروئید به دنبال افزایش T3 به وجود میآید که در این زمینه نیاز به پژوهشهای بیشتری میباشد.
دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1387/7/24