دوره 30، شماره 7 - ( مهر 1401 )                   جلد 30 شماره 7 صفحات 5031-5024 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pakzad B, Parsaei G, Karimi J. Evaluation of Frequency Pattern of Risk Factors for Decreased Bone Mineral Density in Postmenopausal Women Referred to the Bone Mineral Density Assessment Center of Al-Zahra Hospital in Isfahan during Years 2018 and 2019. JSSU 2022; 30 (7) :5024-5031
پاکزاد بهرام، پارسایی گلاره، کریمی جلال. بررسی الگوی فراوانی عوامل خطر کاهش تراکم استخوان در زنان یائسه مراجعه‌کننده به ‌مرکز سنجش تراکم استخوان بیمارستان الزهرا اصفهان طی سال‌های ١٣٩٧ و ١٣٩٨. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (7) :5024-5031

مقدمه: پوکی استخوان (استئوپروز) یک بیماری اسکلتی سیستمیک است که در آن ساختار درونی و توانایی استخوان در برطرف کردن آسیب‌های روزانه وارده به آن؛ دچار نقص می‌شود. یائسگی (منوپوز) یک دوره حیاتی و تاثیرگذار بر سلامت استخوان است که باعث از دست رفتن سریع توده استخوانی و افزایش ریسک شکستگی در زنان یائسه می‌گردد. مطالعه حاضر جهت بررسی الگوی فراوانی عوامل خطر کاهش تراکم استخوان در زنان یائسه مراجعه‌کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان بیمارستان الزهرا اصفهان در سال‌های ١٣٩٧ و ١٣٩٨ طراحی و اجرا شده است.
روش بررسی: از بین زنان یائسه مراجعه‌کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان بیمارستان الزهرا اصفهان از فروردین ١٣٩٧ تا اسفند ١٣٩٨ با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، تعداد ٣٨٤ نفر وارد مطالعه شدند. اطلاعات بیماران از پرونده آنان استخراج گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 version  تحلیل شدند.
نتایج: در این مطالعه شیوع استئوپنی و استئوپروز در زنان یائسه مورد مطالعه به ترتیب 46/1% و 41/١% به دست آمد. یافته‌ها نشان داد با افزایش سن، بیماری دیابت، مصرف کورتون، بیماری اتوایمیون و سابقه قبلی شکستگی استخوان ران شانس استئوپنی و استئوپروز در زنان یائسه به شدت افزایش می‌یابد. از بین عوامل خطر شناخته شده در بین زنان یائسه مورد مطالعه؛ بیماری دیابت دارای بیشترین شیوع و پس از آن مصرف کورتون قرار داشت.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد87/2 درصد زنان یائسه مورد بررسی دارای کاهش تراکم استخوان بودند. پوکی استخوان به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین مشکلات سلامت زنان نیازمند برنامه‌ریزی و اقدامات پیشگیرانه مناسب است.

متن کامل [PDF 714 kb]   (258 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (289 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روماتولوژی
دریافت: 1400/7/2 | پذیرش: 1400/12/2 | انتشار: 1401/7/15