دوره 29، شماره 2 - ( اردیبهشت 1400 )                   جلد 29 شماره 2 صفحات 3533-3524 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamid M, Shojaei Z. Analysis of Methylation Status in Promoter Region of Γ- Globin Gene in Carrier and Affected Β-Thalassemia Patients with High Level of Fetal Hemoglobin in Comparison with Normal Individuals. JSSU 2021; 29 (2) :3524-3533
حمید محمد، شجاعی زهره. بررسی الگوی متیلاسیون ناحیه پروموتری ژن گاماگلوبین در ناقلین و بیماران مبتلا به تالاسمی بتا با هموگلوبین جنینی بالا در مقایسه با افراد طبیعی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1400; 29 (2) :3524-3533

مقدمه: از عواملی که احتمالاً با بیان مجدد ژن گاما‌گلوبین در بزرگسالی مرتبط است تغییر الگوی متیلاسیون ناحیه پروموتری آن است. هدف از این مطالعه تعیین میزان همراهی الگوی متیلاسیون پروموتر ژن گاماگلوبین با میزان بیان این ژن در بیماران و ناقلین بتا تالاسمی است.
روش بررسی: در این مطالعه که به‌صورت موردی شاهدی انجام گرفته است. بعد از گرفتن نمونه خون از 30 بیمار و ناقل تالاسمی بتا‌گلوبین با هموگلوبین جنینی بالا و 30 فرد نرمال استخراج DNA انجام گردید. سپس نمونه‌های DNA با سدیم بیسولفیت تیماره شده، 6 جایگاه CpG در محدوده پروموتر و اگزون 1 ژن گاماگلوبین به روش Bisulfite sequencing analysis مورد بررسی قرار گرفت. از آزمون آماری t-test استفاده گردید. مقدار P کمتر از 0/05 به معنای اختلاف معنی‌دار بین دو گروه انتخاب شد. داده‌ها به وسیله نرم‌افزار SPSS version 16 تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: در این بررسی هایپومتیله بودن ناحیه پروموتری ژن گاما‌گلوبین نمونه‌های بیماران و ناقلین در مقایسه با نمونه‌های نرمال تفاوت معنی‌داری در سه جایگاه  6+ ،+53 و 162- مشاهده شد (0/05 p<). به‌علاوه در سه نمونه، موقعیت 162- دارای وضعیت نیمه متیله بود که این وضعیت به‌طور واضحی متفاوت از دیگر نمونه‌های بیمار و نرمال بود.
نتیجه‌گیری: هایپومتیلاسیون پروموتر ژن گاماگلوبین احتمالأ عامل کمکی در افزایش هموگلوبین جنینی است.
متن کامل [PDF 1248 kb]   (513 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1421 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک
دریافت: 1398/12/22 | پذیرش: 1400/2/10 | انتشار: 1400/2/10