دوره 28، شماره 6 - ( شهریور 1399 )                   جلد 28 شماره 6 صفحات 2754-2742 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini Sisi S Z, Azarbayjani M A, Vafaeenasab M R, Peeri M, Dehghani M R. Evaluation of Rat Muscle Structure in Pre-Menopausal Period after Regular Resistance Exercise and Taking Vitamin D and Calcium Supplements. JSSU 2020; 28 (6) :2742-2754
حسینی سیسی سیده زهرا، آذربایجانی محمد‌علی، وفائی‌نسب محمد‌رضا، پیری مقصود، دهقانی محمد‌رضا. بررسی ساختارعضلانی موش صحرایی قبل از یائسگی پس از انجام ورزش منظم مقاومتی و دریافت مکمل‌های ویتامین D و کلسیم. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1399; 28 (6) :2742-2754

مقدمه: یائسگی با کاهش سطح هورمون استروژن موجب تغییر ساختار عضله می‌شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ورزش مقاومتی به همراه مصرف ویتامین D و کلسیم در دوره قبل از یائسگی بر بافت عضلانی در دوره یائسگی موش صحرایی بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی موش­‌های صحرایی ماده به‌طور تصادفی به گروه‌های کنترل، دارونما، ویتامین D، کلسیم، ورزش مقاومتی، ویتامینD -کلسیم، ویتامینD- ورزش مقاومتی، کلسیم-ورزش مقاومتی، ویتامینDکلسیم-ورزش مقاومتی تقسیم شدند. گروه‌های کنترل و دارونما به ترتیب با رژیم غذایی استاندارد و روغن کنجد تغذیه شدند. میزان کلسیم مصرف شده 35mg/kg  و میزان ویتامین D10000 IU در طول دوره دو ماهه بود و در گروه‌های ورزش مقاوتی دو ماه تمرین با نردبان انجام شد. سپس اوارکتومی انجام شد و از بافت عضله دو قلو نمونه‌برداری شد و قطر فیبر عضلانی، تعداد سلول‌های عضلانی و چربی و تعداد سلول‌های التهابی بررسی شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از one-way ANOVA و نرم SPSS version 20 انجام شد.
نتایج: در مقایسه با گروه کنترل افزایش سلولهای چربی در گروه‌های ویتامین D، کلسیم-ویتامین D، ویتامین D-ورزش مقاومتی و دارونما مشاهده شدند ولی این تفاوت معنی‌دار نبود. در تمامی گروه‌های مطالعه قطر فیبرهای عضلانی افزایش معنی‌داری نسبت به گروه کنترل داشتند(P <0.001). در گروه‌های کلسیم-ورزش مقاومتی (9±103)، ویتامین D- ورزش مقاومتی (6.9±105) و کلسیم-ویتامین D-ورزش مقاومتی (3.16±114) تعداد سلول‌های عضلانی افزایش معناداری داشتند در حالی‌که سلول‌های التهابی تنها در گروه‌های کنترل و دارونما دیده شدند.
نتیجه‌گیری: ورزش مقاومتی منظم به‌همراه مصرف مکمل‌های ویتامینD و کلسیم در دوره قبل از یائسگی می‌تواند قطر فیبر عضلانی و تعداد سلول‌های عضلانی را بعد از دوران یائسگی بهبود بخشد و روند کاهش قدرت عضلانی و التهاب عضلات را در دوره یائسگی به تأخیر بیندازد.
متن کامل [PDF 1146 kb]   (680 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1770 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1398/12/6 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10