دوره 29، شماره 3 - ( خرداد 1400 )                   جلد 29 شماره 3 صفحات 3598-3588 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagheri I, salmani N, Mandegari Z, Pakcheshm B, Dadgari A. Evaluation of Medication Errors from the Perspective of Nurses in the ICUs of Yazd City. JSSU 2021; 29 (3) :3588-3598
باقری ایمانه، سلمانی نیر، ماندگاری زهرا، پاک‌چشم بهروز، دادگری آتنا. بررسی وضعیت خطاهای دارویی از دیدگاه پرستاران دربخش مراقبت ویژه بیمارستان‌های شهر یزد در سال 1396. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1400; 29 (3) :3588-3598

مقدمه: خطای دارویی از شایع‌ترین خطاهای پزشکی است که این نوع خطاها در بخش مراقبت ویژه به علت آسیب‌پذیری و ناتوانی بیماران برای شرکت در فرایند دارو درمانی اهمیت مضاعفی دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی، نوع و علل خطاهای دارویی در بخش مراقبت ویژه بوده است.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. 105 پرستار شاغل در بخش مراقبت ویژه به صورت تمام شماری از بیمارستان‌های شهر یزد در سال 1396 وارد مطالعه شدند. ابزارهای گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه اطلاعات جمعیت شناختی و شغلی و پرسش‌نامه"خطای تجویز دارو"بوده است. که روایی محتوی و پایایی آن (ضریب آلفا کرونباخ) مورد تایید قرار گرفته است برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و آزمون آماری کای اسکوئر در نرم‌افزار SPSS version.16 استفاده گردید.
نتایج: 66/7 % پرستاران مورد مطالعه مرتکب خطای دارویی شده بودند. 40/6‌% نمونه‌ها یک خطا داشتند. 58/7‌% خطاها در نوبت کاری شب رخ داده بود. در دارو‌های غیر تزریقی: خطای ناشی از دادن دارو بدون تجویز پزشک، اشتباه در محاسبات دارویی، دادن دارو بعد از قطع دستور و در داروهای تزریقی: عدم توجه به تداخل دارویی در تجویز همزمان آن‌ها، اشتباه در محاسبات دارویی و دادن دارو بدون تجویز پزشک دارای وقوع زیاد بودند. پرستاران، اولین علت اصلی بروز خطاهای دارویی را خستگی پرستاران بیان کردند.
نتیجه‌گیری: با توجه به بالا بودن فراوانی خطاها در مطالعه حاضر (66/7% درطی 6 ماه گذشته) به خصوص در نوبت کاری شب و هم‌چنین دخیل دانستن خستگی پرستاران به عنوان مهم‌ترین عامل بروز خطای دارویی، ضروری به نظر می‌رسد که مسئولین و مدیران پرستاری مداخلاتی را جهت بهبود شرایط کاری پرستاران اعمال نمایند.
متن کامل [PDF 783 kb]   (873 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3080 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1398/6/16 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/3/10