دوره 27، شماره 3 - ( خرداد 1398 )                   جلد 27 شماره 3 صفحات 1404-1395 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sohrevardi S M, Sarrafzadeh F, Khosravi A, Hassanzadeh A. Assessment of adherence to antituberculosis drug regimen among patients receiving isoniazid, rifampin and pyrazinamide: Kerman, Iran. JSSU 2019; 27 (3) :1395-1404
سهروردی سید مجتبی، صراف زاده فرهاد، خسروی علی، حسن زاده عبدالرضا. ارزیابی رعایت رژیم دارویی ضدسل در میان بیماران دریافت‌کننده ایزونیازید، ریفامپین و پیرازینامید: شواهدی از شهر کرمان. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (3) :1395-1404

مقدمه: سل یکی از اصلی‌ترین عوامل مرگ‌و‌میر در بیماری‌های عفونی است. با توجه به اهمیت رعایت رژیم دارویی، جهت کنترل و پیشگیری از مقاومت دارویی، تصمیم گرفته شد، میزان رعایت رژیم دارویی توسط بیماران مسلول شهر کرمان بررسی شود.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مقطعی و سرشماری انجام گرفت که نهایتاً 80 بیمار مطالعه را کامل نمودند. اطلاعاتی دموگرافی از طریق پرسش‌نامه‌ی خاص بیماران، جمع‌آوری گردید. پس از گرفتن نمونه ادراری، چند قطره ادرار به معرف خاص ایزونیازید، ریفامپین و پیرازینامید اضافه می‌شد و تغییر رنگ اختصاصی ایجاد شده، معرف مصرف یکی از این داروها بود. اطلاعات گردآوری شده به کمک نرم‌افزار SPSS Inc., Chicago, IL; Version 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از آزمون کای‌اسکور برای بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده گردید.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که در مجموع میزان همکاری بیماران در مصرف ایزونیازید 70 درصد، ریفامپین 70 درصد و پیرازینامید 1/68 درصد بوده است. کیفیت پیروی از دستورات دارویی با سن، اطلاع از عوارض ناخواسته دارویی، اعتیاد به تریاک و مدت مصرف دارو ارتباط معنی‌دار داشت (05/0P<) ولی با عوامل جنسیت، مدت بیماری، مصرف داروی دیگر، و حضور فرد مسلول دیگر در خانواده، ارتباط معنی‌داری مشاهده نگردید.
نتیجه‌گیری: این مطالعه مشخص کرد که عواملی هم‌چون سن، اعتیاد به تریاک، مدت درمان وآگاهی از عوارض ناخواسته داروها از جمله عوامل تاثیر‌گذار بر همکاری بیماران در مصرف مناسب داروها بوده است، به‌طوری‌که افراد بالای 35 سال، معتاد به تریاک، با دوره درمان طولانی و با عدم‌آگاهی از عوارض ناخواسته داروها به میزان کمتری مبادرت به‌ رعایت رژیم دارویی خود نموده بودند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1397/11/30 | پذیرش: 1398/1/24 | انتشار: 1398/4/24