دوره 27، شماره 3 - ( خرداد 1398 )                   جلد 27 شماره 3 صفحات 1312-1302 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moradi S, Habibi A, Tabandeh M R, SHakerian S. Comparing the effect of 6 weeks of continuous and interval aerobic training on vascular endothelial growth factor and superoxide dismutase enzyme in hippocampus of male rats of Parkinson's model. JSSU 2019; 27 (3) :1302-1312
مرادی سعید، حبیبی عبدالحمید، تابنده محمد رضا، شاکریان سعید. مقایسه تاثیر6 هفته تمرین‌های هوازی تداومی و تناوبی بر فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و آنزیم سوپراکسید دیسموتاز بافت هیپوکمپ رت‌های نر مدل پارکینسونی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (3) :1302-1312

مقدمه: براساس پژوهش‌ها، افزایش سطوح فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و شاخص‌های آنتی‌اکسیدان در مناطقی از مغز که در اثر بیماری پارکینسون بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند، یک اثر درمانی بالقوه دارد، بنابراین هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر 6 هفته تمرینات تداومی و تناوبی هوازی بر فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و آنزیم سوپراکسید‌دیسموتاز؛ رت‌های مبتلا به پارکینسون بود.
روش بررسی: در این پژوهش که از نوع تحقیقات تجربی بود از 24 سر رت نر نژاد ویستار 12 هفته‌ای با میانگین وزن 250 تا 350 گرم استفاده شد. آزمودنی‌ها با استفاده از رزرپین به پارکینسون مبتلا شدند، سپس در 6 گروه تقسیم شدند. تمرینات هوازی به مدت 6 هفته اجرا شد. پس از گذشت 48 ساعت از آخرین جلسه تمرینی رت‌ها کشته شدند، سپس بافت هیپوکمپ از سایر قسمت‌های مغز جدا شد و فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و آنزیم سوپراکسید دیسموتاز با استفاده از کیت‌های مخصوص اندازه‌گیری سنجیده شدند. نتایج با استفاده نرم‌افزار آماری SPSS Inc., Chicago, IL; version 16 و آزمون تحلیل واریانس یک‌راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج تحقیق حاضر نشان داد 6 هفته تمرین هوازی تداومی و تناوبی باعث افزایش سطوح فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در رت‌های مبتلا به پارکینسون می‌شود (01/0 =p). که بین دو گروه تمرین تناوبی در مقایسه با گروه تمرین تداومی تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (87/0 =p). هم‌چنین این تمرینات تاثیر معنی‌داری در بین گروه‌های پژوهش بر آنزیم آنزیم سوپراکسید‌دیسموتاز نشان نداد (47/0 =p).
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این پژوهش، نشان داده شدکه، 6 هفته تمرین هوازی تداومی و تناوبی باعث افزایش فاکتور رشد اندوتلیال عروقی می‌شود، اما این تمرینات تغییر معنی‌داری را در آنزیم سوپرکسید دیسموتاز نشان نداد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1397/11/13 | پذیرش: 1398/1/24 | انتشار: 1398/4/24