دوره 27، شماره 2 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 27 شماره 2 صفحات 1253-1238 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini Askarabadi S, Mirnasori R, Rahmati M. Effect of 6 weeks aerobic training on peripheral neuropathic pain and expression of NOTCH1 pathway genes in posterior spinal cord of diabetic male rats. JSSU 2019; 27 (2) :1238-1253
حسینی سیروس، میرنصوری رحیم، رحمتی مسعود. تاثیر شش هفته تمرین هوازی برمیزان درد نوروپاتی محیطی و بیان ژن‌های مسیر سیگنالی NOTCH1 درشاخه خلفی نخاع موش‌های‌نر صحرایی دیابتی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (2) :1238-1253

مقدمه: درد نوروپاتیکـی از مهم‌ترین عوامل تاثیر‌گذار بر کیفیت زندگی افراد مبتلا بـه‌دیابـت قنـدی است و ورزش‌های منظم احتمالاً در کاهش درد ناشی از دیابت می‌تواند نقش داشته باشد. هدف از مطالعه  حاضر، بررسی تاثیر شش هفته تمرین هوازی بر میزان درد نوروپاتی محیطی و بیان ژن‌های مسیر سیگنالیNOTCH1   در شاخه خلفی نخاع موش‌های نر صحرایی دیابتی می‌باشد.
روش بررسی: 40 سر موش نر ویستار 8 هفته‌ای با وزن 220-250 گرم به‌روش تصادفی به 4 گروه شامل گروه نوروپاتی دیابتی تمرین (10سر)، گروه نوروپاتی دیابتی کنترل (10سر)، گروه سالم تمرین (10سر)، گروه سالم کنترل (10سر) تقسیم وگروه‌های دیابتی دو هفته پس از القاء دیابت، پس از اطمینان یافتن از وقوع درد نوروپاتی با اجرای آزمون رفتاری درد، پروتکل تمرین هوازی به‌مدت 6 هفته و هر هفته 5 جلسه انجام دادند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS Inc., Chicago, IL; version 19 و از تحلیل واریانس یک‌طرفه با سطح معنی‌داری (05/0 P<) استفاده شد .
نتایج: پس از 6 هفته تمرین هوازی، بیان ژن‌های NOTCH1  HES1,وil6 ، در بخش خلفی نخاع گروه نوروپاتی دیابتی تمرین به‌طور معنی‌داری نسبت به‌گروه نوروپاتی دیابتی کنترل کمتر بود (05/0p) میانگین وزن گروه نوروپاتی دیابتی نسبت به‌گروه نوروپاتی دیابتی کنترل بیشتر بود )001/0 (p= و تمرین کاهش معنی‌داری در سطوح گلوکز خون در گروه تمرین به‌همراه داشت)  237/0 (p= .
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد که فعالیت هوازی بر روی موش‌های دچار نوروپاتی دیابتی بتواند بر کاهش حس درد و میزان فاکتورهای NOTCH1  HES1, وil6  تاثیر‌گذار باشد و تمرینات هوازی روش مناسبی برای پیشگیری، کنترل و درمان درد ناشی از دیابت باشند
واژه‌های کلیدی: تمرین هوازی، درد نوروپاتی، NOTCH1، il6، HES1، دیابت
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش