دوره 27، شماره 11 - ( بهمن 1398 )                   جلد 27 شماره 11 صفحات 2075-2063 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarezadehmehrizi A, Rajabi H, Gharakhanlou R, Naghdi N, Azimidokht S M A. Effect of 8 weeks of Aerobic Training on Genes Expression of Hypoxia Inducible Factor HIF-1α, Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) and Angiostatin in Hippocampus of Male Rats with Wistar Model. JSSU 2020; 27 (11) :2063-2075
زارع‌زاده مهریزی علی اصغر، رجبی حمید، قراخانلو رضا، نقدی ناصر، عظیمی دخت سیدمحمدعلی. تأثیر هشت هفته تمرین هوازی بر بیان ژن عامل القای هایپوکسی (HIF-1α)، عامل رشد اندوتلیال عروق (VEGF) و آنژیواستاتین هیپوکامپ موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (11) :2063-2075

مقدمه: با وجود مطالعات زیاد در رابطه با اثر ورزش بر فاکتورهای تحریکی و مهاری آنژیوژنز در عضلات، مطالعات محدودی نقش این عوامل را در مغز و به‌ویژه هیپوکامپ مورد بررسی قرار داده‌اند لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی بر بیان ژن HIF-1α، VEGF و آنژیواستاتین در هیپوکامپ موش‌های صحرایی نر ویستار بود.
روش بررسی: تعداد 18 سر موش صحرائی نر ویستار بالغ با دامنه وزنی 10±190 گرم به‌طور تصادفی به 3 گروه کنترل، شم و تمرین تقسیم شدند. حیوانات در گروه تمرین به انجام 8 هفته تمرین هوازی (5 جلسه در هفته) بر روی نوارگردان پرداختند. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی همه موش‌ها بیهوش شدند. سر حیوانات قطع، و هیپوکامپ استخراج گردید و در دمای منفی 80درجه برای تجزیه تحلیل‌های بعدی نگهداری شد. به‌منظورسنجش میزان بیان ژن‌ها در هیپوکامپ از روش Real-Time-PCR استفاده شد. داده‌ها با نرم‌افزارSPSS Inc., Chicago, IL; Version 18  و روش تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0>p  تجزیه تحلیل شد.
نتایج: یافته‌ها نشان داد تمرینات هوازی سبب افزایش معناداری درمقادیر HIF-1α (001/0=P) و VEGF (001/0=P) شد، اما اثر معناداری بر مقادیر آنژیواستاتین (316/0=P) نداشت.
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر و تغییرات ایجاد شده در سطوحHIF-1α  و VEGF، به‌نظر می‌رسد تمرینات هوازی اثرات مفیدی بر عملکرد ناحیه هیپوکامپ مغز دارد و این نوع تمرینات برای افراد توصیه می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1397/9/17 | پذیرش: 1397/12/4 | انتشار: 1398/12/20