دوره 26، شماره 2 - ( اردیبهشت 1397 )                   جلد 26 شماره 2 صفحات 199-188 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafzadeh M, Nickfarjam A, Jabbari K. Evaluation and benchmarking of EGSnrc code in the simulation of 18 MV photon beam produced by Siemens Oncor® linear accelerator . JSSU 2018; 26 (2) :188-199
نجف زاده میلاد، نیک فرجام ابوالفضل، جباری کیوان. ارزیابی و اعتبارسنجی کد EGSnrc در شبیه سازی دستگاه شتاب دهنده Siemens Oncor® با انرژی 18 مگاولتاژ. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1397; 26 (2) :188-199

مقدمه: هدف از این مطالعه ارزیابی و اعتبار سنجی کد EGSnrc در شبیه سازی دستگاه شتاب دهنده خطی Simens Oncor® با انرژی 18 مگا ولتاژ بود.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مقایسه ای و شبیه سازی مبتنی بر تجربه صورت پذیرفت. از کد BEAMnrc برای شبیه سازی سر شتاب دهنده خطی درمانی Oncor® و تولید فایل فضای فاز استفاده شد. فایل فضای فاز در اندازه میدان 10× 10 سانتی مترمربع، در انرژی های 14 مگا الکترون ولت تا 8/14 مگا الکترون ولت و Full Width at Half of Maximum12/0 سانتی متر و فاصله چشمه تا سطح 100 سانتی متر به دست آمد. سپس از فایل فضای فاز به عنوان ورودی دزیمتری برای انجام دزیمتری ، توسط کد DOSXYZnrc در فانتوم همگن آب به ابعاد  استفاده شد. سپس از خروجی این کد ، فایل .3ddose برای به دست آوردن منحنی های دز- عمق و پروفایل دز استفاده گردید. در نهایت از شاخص گاما برای مقایسه بین داده های شبیه سازی و اندازه گیری استفاده شد. آنالیز گاما با استفاده از نرم افزار gnu plot انجام شد.
نتایج: فرآیند تنظیم انرژی نشان داد که بهینه انرژی و FWHM برای مدل شبیه سازی به ترتیب برابر با 14، 2/14، 4/14 مگا الکترون ولت و 0.12 سانتی متر می باشند. مقادیر شاخص گاما برای منحنی های دز- عمق و پروفایل دز کمتر از یک به دست آمد.
نتیجه‌گیری: در این مطالعه مدل مونت کارلو سر شتاب دهنده خطی درمانی Oncor شبیه سازی شد و نتایج نشان داد که مقدار بهینه انرژی و FWHM توزیع انرژی به ترتیب برابر با 14، 2/14، 4/14 مگا الکترون ولت و 12/0 سانتی متر می باشند
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیک پزشکی
دریافت: 1396/11/1 | پذیرش: 1397/2/1 | انتشار: 1397/5/1