دوره 25، شماره 10 - ( دی 1396 )                   جلد 25 شماره 10 صفحات 842-828 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saramad H, Farokhi F, Najafi G, Shalizar jalali A. Investigation protective effects of vitamin E against mobile radiations induced histological alterations and oxidative stress in rats’ brain . JSSU 2018; 25 (10) :828-842
سرآمد هانیه، فرخی فرح، نجفی غلامرضا، شالیزار جلالی علی. ارزیابی تاثیر محافظتی ویتامین E بر هیستولوژی و استرس اکسیداتیو مغز در موش‌های صحرایی ماده القا شده با امواج موبایل. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1396; 25 (10) :828-842

مقدمه: طبق تحقیقات انجام گرفته تابش­های تلفن­همراه می­تواند اثرات مخربی بر روی هیستوپاتولوژی مغز داشته باشد و ویتامین E به عنوان یک آنتی­اکسیدانت قوی با اثرات محافظتی شناخته شده است. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات محافظتی ویتامین E بر تغییرات بافت شناختی ناشی از امواج موبایل در مغز موش صحرایی انجام شده است.
روش بررسی: موش‌های صحرایی ماده ویستار به صورت تصادفی به4 گروه 6 تایی شامل گروه شاهد بدون درمان، گروه تجربی 1 (به مدت 14 روز، روزانه 12 تماس 10 دقیقه­ای در حال مکالمه به­وسیله گوشی هووای مدل H30–U10  دریافت کرده و در روز 15 ام تشریح شدند)، گروه تجربی 2 (تیمار 14 روزه و سپس تشریح بعد از 40 روز ریکاوری) و گروه تجربی3 (امواج + 100 میلی­گرم بر کیلوگرم ویتامین E به صورت عضلانی روزانه قبل از مواجهه با امواج دریافت کردند) تقسیم شدند.
نتایج: وزن موش­های امواج­دهی شده گروه­های 1و2 به طرز معنی­داری کاهش یافته، در حالیکه نسبت وزن مغز به وزن بدن نسبت به گروه کنترل افزایش نشان داد. علاوه بر این، امواج باعث افزایش مالون دی آلدهید و کاهش کاتالاز بافت مغزی و نیز افزایش تعداد نورون­های پیکنوزه در هیپوکمپ موش صحرایی شده است. استفاده از ویتامین E سبب سرکوب استرس اکسیداتیو در بافت مغز و کاهش نورون‌های پیکنوزه شده در هیپوکمپ موش صحرایی گردید.
نتیجه‌گیری: احتمالاً ویتامین E به عنوان یک آنتی‌اکسیدانت توانسته است میزان تغییرات بافت‌شناسی و مقدار استرس اکسیداتیو ناشی از امواج را در مغز موش صحرایی کاهش دهد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1396/5/3 | پذیرش: 1396/7/22 | انتشار: 1396/11/29