مقدمه: ژنتیک، موضوع پراکندهای مرتبط با تنوع و توارث در تمام موجودات زنده است. در این حوزه پژوهشهای زیادی انجام گرفتهاست. شناسایی زمینههای پژوهشی فعال این حوزه و حدود موضوعاتی که در عرصه علمی که در چند ساله اخیر مطرح شده است، حائز اهمیت است.
روش بررسی: پژوهش حاضر، با رویکرد علمسنجی به مطالعه تحولات موضوعی حوزه ژنتیک پرداختهاست. 79593، 40184 و 97512 مقاله مرتبط با ژنتیک در وبگاه پابمد به ترتیب مربوط به سه دوره زمانی پایه (2004-1909)، دوره 5 ساله (2009-2005) و دوره 10ساله (2014-2005) با استفاده از نرم افزارهای پریمپ (PreMap)، اکسل (Excel)و اسپیاساس (SPSS) تحلیل گردیدهاست.
نتایج: یافتههای پژوهش نشانداد که روند رشد مقالات در حوزه ژنتیک در فاصله سالهای 2005 تا 2014 دارای سیر صعودی بودهاست. فعالترین زمینه پژوهشی در این حوزه شامل ژنومیکس، پروتئومیکس، واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) و فارماکوژنتیک میباشد. همچنین براساس شاخص دربردارندگی نشاندادهشد که تحول در موضوعات بسیار بودهاست و روز به روز موضوعات جدید به حوزه ژنتیک افزودهمیشود.
نتیجه گیری: کشف روابط مفهومی میان مدارک یک حوزه علمی، فرایندی پیچیده است، لذا نتایج حاصل از آن نیز احتیاج به درکی عمیق دارد. رویکردهای کمی در مطالعات علمی، اگرچه کاستیهایی دارد و نمیتواند همه جانبه به تحلیل ابعاد مختلف موضوع بپردازد، اما بیفایده و غلط هم نیست و به سیاستگزاران و برنامهریزان، شناختی کلی میدهد تا به وضعیت کنونی، اشراف پیدا کرده و بتوانند واقعیتر تصمیم بگیرند و کارآمدتر عملکنند. روند ادامه این نوع پژوهشها که با هدف ارزیابی یک حوزه علمی انجام میگیرند در نهایت سبب تقویت مدیریت آن حوزه میگردد
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |