دوره 24، شماره 8 - ( آبان 1395 )                   جلد 24 شماره 8 صفحات 689-679 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ajami A, Tehranipour M, Nezhad Shahrokh Abadi K, Zokaee M. Effects of Cantharellus Cibarius Hydro-Alcoholic Extract on NT3, NGF Gene Expression after Sciatic Nerve Compression in Rats. JSSU 2016; 24 (8) :679-689
عجمی علیرضا، طهرانی پور مریم، نژاد شاهرخ آبادی خدیجه، ذکایی محمود. اثر عصاره هیدروالکلی قارچ قیفی(Cantharellus cibarius) بر تغییرات بیان ژن‌های NT3 و NGF پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1395; 24 (8) :679-689

مقدمه: بیان فاکتورهای نوروتروفیک که باعث افزایش بقاء و ترمیم نورون‌ها می‌شوند، بیانشان در پاسخ به آسیب عصب تغییر می‌یابد. قارچ قیفی(Cantharellus cibarius) دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی است؛ لذا این پژوهش با هدف تعیین اثرات عصاره هیدروالکلی قارچ قیفی و تأثیر آن بر روی میزان بیان ژن NT3 و NGF پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت انجام شده است.

روش بررسی: ابتدا عصاره هیدروالکلی قارچ قیفی با روش سوکسله تهیه شد. در این مطالعه تعداد 36 سر رت نر نژاد ویستار با وزن 300-250 گرم به‌صورت تصادفی به سه گروه 12 تایی شامل گروه‌های کنترل، کمپرسیون (روزهای 1، 7، 14 و 28) و تیمار (روزهای 1، 7، 14 و 28) تقسیم شدند. گروه‌های تیمار با دوز mg/kg75 هیدروالکلی قارچ قیفی تیمار شدند و در گروه کنترل تزریق سرم فیزیولوژی جهت ایجاد استرس انجام شد. در گروه‌های کمپرسیون و گروه‌های تیمار عصب سیاتیک پای راست به مدت 60 ثانیه تحت کمپرسیون قرار گرفت. اولین تزریق عصاره در گروه‌های تیمار به‌صورت داخل صفاقی بلافاصله بعد از کمپرسیون عصب و دومین تزریق 7 روز بعد انجام شد، سپس از نخاع ناحیه کمری در روزهای 1، 7، 14 و 28 در گروه‌های کمپرسیون و تیمار نمونه‌برداری گردید. از قطعات نخاعی نمونه‌برداری شده Total RNA استخراج و cDNA سنتز گردید و سپس بررسی تغییرات بیان ژن NT3 و NGF به وسیله روش RT-PCR در نمونه‌های مورد آزمایش انجام شد. داده‌ها توسط آزمون توکی و به کمک نرم‌افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شد.

نتایج: نتایج نشان داد که میزان بیان ژن NT3 و NGF در گروه کمپرسیون نسبت به شاهد معنی‌دار بوده است (0.05p<). همچنین میزان بیان ژن NT3 و NGF گروه‌های تیمار با عصاره هیدروالکلی، در مقایسه با گروه کمپرسیون معنی‌دار بود(0.05p<).

نتیجه‌گیری: به نظر می­رسد قارچ قیفی به علت داشتن اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی می‌تواند از پیشرفت ضایعه و تخریب عصب جلوگیری کرده به نحوی که بیان ژن NT3 و NGF در گروه تیمار در مقایسه با گروه کمپرسیون افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین اثرات ترمیمی این قارچ از طریق مکانیسم افزایش بیان ژن NT3 و NGF عمل نموده است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1395/4/15 | پذیرش: 1395/8/1 | انتشار: 1395/11/13