دوره 24، شماره 2 - ( اردیبهشت 1395 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 155-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohamad janni F, Roshanai K, Heydarieh N. Effect of Hydroalcoholic Extract of Lactuca Serriola on Blood Glucose in Streptozotocin (STZ)- Induced Diabetic the Rats. JSSU 2016; 24 (2) :147-155
محمدجانی فرزانه، روشنایی کامبیز، حیدریه نسرین. بررسی اثر عصاره هیدروالکلی کاهوی وحشی(Lactuca serriola) برمیزان قند خون در موش‌های صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1395; 24 (2) :147-155

مقدمه: دیابت شیرین یک ناهنجاری و اختلال در ترشح انسولین است و با افزایش قند خون تشخیص داده می‌شود. اساس درمان بیماری دیابت تجویز انسولین و برخی ترکیبات کاهنده قند خون می‌باشد که با توجه به عوارض جانبی آنها استفاده از داروهای گیاهی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی کاهوی وحشی بر میزان قند خون در موش‌های صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام شد.

روش بررسی: این مطالعه بر روی 30 سر رت بالغ با وزن متوسط 230-200 گرم در پنج گروه شش تایی شامل کنترل، شاهد دیابتی و گروه‌های تحت درمان با عصاره هیدروالکلی کاهوی وحشی صورت گرفت. بیماری دیابت با تزریق داخل صفاقی داروی استرپتوزوسین به میزان mg/kg 50 القاء شد. عصاره با دوزهای 250، 350 و 450 میلی‌گرم بر کیلوگرم و به صورت داخل صفاقی به رت‌های دیابتی در طول شش هفته تزریق شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

نتایج: در این بررسی مشاهده ‌شد که دوز 250 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره کاهوی وحشی تأثیر کمتر و عصاره با دوز 450 میلی‌گرم بر کیلوگرم تاثیر بیشتری نسبت به بقیه دوزها بر میزان قند خون در روزهای مختلف داشته است و همچنین دوز 350 و 450 میلی‌گرم‌ بر کیلوگرم بطور معناداری باعث کاهش سطح قند خون رت ها شده است.

نتیجه‌گیری: بر طبق یافته‌های این مطالعه، عصاره  هیدرو الکلی کاهوی وحشی دارای اثرهیپوگلیسمیک در موش‌های صحرایی دیابتی شده می‌باشد و این اثر را از طریق ترکیبات مهم موجود درکاهوی وحشی از جمله فلاونوئید، آلکالوئید و گاما آمینو بوتیریک اسید اعمال می‌کند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1394/3/23 | پذیرش: 1395/2/12 | انتشار: 1395/4/9