دوره 23، شماره 6 - ( شهریور 1394 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 557-548 | برگشت به فهرست نسخه ها

Molayi M, Bashizadeh Fakhar H, Mikaili Khiavi H, Romoozi E. The Accuracy of Panoramic Radiography in Assessing the Mesiodistal Angulations of Teeth. JSSU 2015; 23 (6) :548-557
مولایی مهسا، باشی زاده فخار حوریه، میکائیلی خیاوی حسام، رموزی الهام. تعیین دقت رادیوگرافی پانورامیک در تعیین زوایای مزیودیستال دندان‌ها. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (6) :548-557

مقدمه: امروزه استفاده از رادیوگرافی پانورامیک برای بررسی مستقیم و موازی بودن ریشه‌ها بعد از بستن فضاها و قبل از برداشتن اپلاینس‌های ثابت اکثراً مورد قبول بوده و استفاده از این رادیوگرافی برای ارزیابی نتایج در پایان درمان ارتودنسی مطرح می‌شود. البته مشخص نیست که آیا رادیوگرافی پانورامیک واقعاً نمایانگر دقیق موقعیت مزیودیستال ریشه دندان‌های ماگزیلا و مندیبل می‌باشد یا خیر. هدف از این مطالعه، تعیین دقت رادیوگرافی پانورامیک در تعیین زوایای مزیودیستال دندان‌ها بود. روش بررسی: از 10 نفر با روابط مولری کلاس I، قالب آلژینات از دو فک تهیه و با گچ مولدانو ریخته شد. برای مشخص نمودن محور طولی دندان‌ها، از سیم‌های ارتودنسی 7/0 در جهت محور طولی دندان‌ها(بر روی کست‌های تشخیصی) استفاده گردید. برای تهیه رادیوگرافی پانورامیک از کست‌ها، از دستگاه تصویربرداری پانورامیکPlanmeca 2002 CC در شدت جریان 4 mA و ولتاژ 60kVp استفاده گردید. هم از کست‌ها و هم از تصاویر پانورامیک مربوط به هر کست، فتوگرافی تهیه شد و سپس زوایای بین سیم‌های اپک و خط رفرنس، توسط برنامه اتوکد 2005، اندازه‌گیری و مقادیر مربوط به کست‌ها و رادیوگرافی‌های پانورامیک، با هم مقایسه گردید. نتایج: درصد قابل توجهی از زوایای به دست آمده از تصاویر پانورامیک(2/71%) از لحاظ آماری، در محدوده قابل قبول(2± درجه) قرار نداشتند. به طور کلی کمترین میزان دقت رادیوگرافی پانورامیک در تعیین زاویه مزیودیستال دندان‌ها در ناحیه دندان لترال پایین با مقدار 237/0-= ICC می‌باشد. همچنین تفاوت‌های موجود بین زوایای رادیوگرافی پانورامیک و زوایای واقعی در مورد قوس فک بالا، به طور قابل ملاحظه‌ای کمتر از قوس فک پایین می‌باشد. نتیجه‌گیری: دندانپزشکان بایستی در اتخاذ تصمیمات کلینیکی در مورد نیاز دندان‌ها به اجاستمنت‌های زاویه‌ای، براساس یافته‌های رادیوگرافی پانورامیک، با علم به دیستورشن‌های همیشگی تصویر پانورامیک، عمل نمایند.
متن کامل [PDF 401 kb]   (2010 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1393/11/17 | پذیرش: 1394/2/20 | انتشار: 1394/6/21