دوره 22، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1393 )                   جلد 22 شماره 6 صفحات 1736-1725 | برگشت به فهرست نسخه ها

Imani E, Esmaili A, Alimohammadi R, Ehsani V, Shmasizadeh A, Mobini M, et al . Effects of Achillea.millefolium on the Consequences of Stroke in Ovarectomized Rats. JSSU 2015; 22 (6) :1725-1736
ایمانی اسماعیل، اسماعیلی علی، علی محمدی راحله، احسانی وحید، شمسی زاده علی، مبینی مسعود، و همکاران.. بررسی اثر عصاره‌ گیاه بومادران بر پیامد‌های ناشی از سکته مغزی در موش‌های صحرایی ماده بعد از برداشتن تخمدان‌ها. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1393; 22 (6) :1725-1736

مقدمه: در بررسی‌های گذشته مشخص شده که استروژن یک عامل محافظت‌کننده در برابر سلول‌های مغزی است. در مطالعه حاضر اثر عصاره گیاه بومادران (Achillea Millefolium) که دارای استروژن گیاهی است بر پیامد‌های ناشی از سکته مغزی در مدل انسداد دایم شریان مغزی میانی در موش‌های صحرایی ماده اوارکتومی شده، بررسی شد. روش‌ بررسی: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی ماده در محدوده وزنی 200 تا 250 گرم به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند که شامل: شم، کنترل (اوارکتومی، القاء سکته)، بومادران (اوارکتومی، گاواژ عصاره‌ی گیاه بومادران با دوز mg/kg500 و mg/kg50 به مدت یک ماه) می‌باشد و بعد از مراحل جراحی، حجم انفارکتوس یک هفته پس از سکته مغزی، اختلالات حسی حرکتی با آزمون برچسب کاغذی (Sticky test) و اختلالات نورولوژیک با آزمون بدرسون در 24، 48 و یک هفته بعد از القاء سکته مغزی اندازه‌گیری شد و مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج: عصاره‌ گیاه بومادران با دوز mg/kg500 حجم انفارکتوس را یک‌ هفته پس از سکته مغزی نسبت به کنترل کاهش داده است که از نظر آماری معنی‌دار بود (01/0p<)، همچنین اختلالات حسی حرکتی (Sticky) و نورولوژیک در 24، 48 ساعت و یک ‌هفته پس از سکته مغزی کاهش داشت که از نظر آماری معنی‌دار بود. از طرفی عصاره گیاه بومادران با دوز mg/kg50 حجم انفارکتوس، اختلالات حسی حرکتی و اختلالات نورولوژیک را کاهش داده است اما این کاهش از نظر آماری معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: مصرف خوراکی عصاره‌ گیاه بومادران با دوز mg/kg500 در موش‌های صحرایی ماده اوارکتومی شده باعث کاهش معنی‌داری در حجم انفارکتوس، اختلالات حسی حرکتی و اختلالات نورولوژیک بعد از سکته مغزی در مدل انسداد دایم شریان مغزی میانی داشته است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1393/8/21 | پذیرش: 1393/11/12 | انتشار: 1393/11/12