دوره 23، شماره 1 - ( فروردین 1394 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 1795-1783 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari M, Sadraie S, Kaka G, Abdi Z, Rezaie R, Salehi M. The Protective and Therapeutic Roles of Hexamethylenetetramine and N-Acetyl-Cysteine on Sulfur Mustard-Induced Oxidative Stress in Rat Serum. JSSU 2015; 23 (1) :1783-1795
جعفری مهوش، صدرایی سید همایون، کاکا غلامرضا، عبدی زهرا، رضایی رضا، صالحی مریم. مقایسه اثرات حفاظتی و درمانی هگزا متیلن تترآمین و N – استیل سیستئین بر استرس اکسیداتیو ناشی از خردل گوگردی در سرم موش صحرایی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (1) :1783-1795

مقدمه: خردل گوگردی از عوامل آلکیله کننده است که تشکیل رادیکال‌های آزاد را افزایش می‌دهد. هدف از این مطالعه بررسی نقش حفاظتی و درمانی داروهای هگزامتیلن تترآمین (HMT) و N– استیل سیستئین (NAC) در کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از خردل گوگردی در سرم موش صحرایی است. روش بررسی: در مطالعه تجربی حاضر، موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 8 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه خردل گوگردی (mg/kg5/0% به صورت داخل تراشه‌ای تنها یک بار)، گروه HMT (mg/kg5/7)، گروه NAC (mg/kg5/0)، گروه HMT– خردل، گروه NAC– خردل، گروه خردل- HMT و گروه خردل- NAC. داروهای HMT و NAC یک ساعت قبل و بعد از دریافت خردل به مدت 14 روز به صورت داخل صفاقی تزریق شد. بعد از 14 روز، موش‌ها توسط اتر بیهوش و خون از قلب حیوانات گرفته و سرم تهیه گردید. سپس فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون S- ترانسفراز (GST)، غلظت‌های گلوتاتیون (GSH) و مالون دی آلدئید (MDA) توسط روش‌های بیوشیمیایی تعیین شدند. نتایج: خردل باعث کاهش فعالیت آنزیم‌های SOD (001/0p<) و CAT (05/0p<) و غلظت GSH (01/0p<) سرم شده، در حالی که باعث افزایش فعالیت GST (01/0p<) و غلظت MDA (01/0p<) گردید. تجویز پیش درمانی و درمانی HMT وNAC باعث بهبود این پارامترهای بیوشیمیایی ‌شد. نتیجه‌گیری: خردل گوگردی باعث القا استرس اکسیداتیو در سرم موش صحرایی می‌شود. داروهای HMT و NAC قادرند استرس اکسیداتیو را کاهش دهند. نقش حفاظتی HMT در کاهش سمیت خردل گوگردی بیشتر از NAC است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1393/3/7 | پذیرش: 1393/9/29 | انتشار: 1394/1/10