دوره 22، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1393 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 1245-1237 | برگشت به فهرست نسخه ها

Esnaashari N, Bakhshayesh A, Afshani A. The Prevalence of Body Dysmorphic Disorder in Female Adolescents of Yazd. JSSU 2014; 22 (3) :1237-1245
اثنی عشری ندا، بخشایش علیرضا، افشانی سید علیرضا. میزان شیوع اختلال بدشکلی بدن در نوجوانان دختر یزد. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1393; 22 (3) :1237-1245

مقدمه: اختلال بدشکلی بدن یکی از اختلالات شایع دوران نوجوانی است که در آن نوجوانان به توجه بیش از اندازه افراد به ظاهر تمرکز دارند و باعث مختل شدن زندگی فردی و اجتماعی آنها می‌گردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع اختلال بدشکلی بدن در نوجوانان دختر شهر یزد است. روش بررسی: در این مطالعه، توصیفی-مقطعی، 371 دانش‌آموز دختر مقطع متوسطه شهر یزد در سال تحصیلی 92-1391 مورد بررسی قرار گرفتند که این تعداد با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه‌گیری خوشه‌ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه وسواس فکری ـ عملی ییل براون برای اختلال بدشکلی بدن و یک سری سئوالات جمعیّت‌شناختی را تکمیل کردند. نتایج: 41% از افراد گروه نمونه دارای نگرانی‌های نامتعارف در خصوص شکل ظاهری و بدن، در طیف ضعیف تا خیلی شدید بودند که بیشترین افراد شدت متوسطی از اختلال را تجربه می‌کردند و 1/7% دارای اختلال بدشکلی بدن شدید بودند که نیازمند مداخله روان‌شناختی فوری بودند. میزان شیوع در نوجوانان دختر، 1/7% برآورد شد و شایع‌ترین سن ابتلا، 17 سالگی بود. نتیجه‌گیری: در این پژوهش تلاش شد تا با بهره‌گیری از روش‌شناسی دقیق، تصویر واقع‌بینانه‌تری نسبت به اختلال بدشکلی بدن در نوجوانان شهر یزد ارائه شود. با توجه به شیوع نسبتاً بالای این اختلال در نوجوانان دختر و پیامدها و عوارض نامطلوب آن توصیه می‌شود برنامه‌هایی در جهت شناسایی و درمان زودرس اختلال بدشکلی بدن در جهت اعتلای بهداشت روانی نوجوانان ارائه گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1392/9/12 | پذیرش: 1393/3/5 | انتشار: 1393/5/12