دوره 21، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1392 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 247-238 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nough H, Daryachahei R, Hadiani L, Mirzaee M, Hemayati R, Meidani M et al . Investigating Ascorbic Acid Effect in Prevention of CIN in Diabetic Patients. JSSU 2013; 21 (2) :238-247
نوق حسین، دریاچه ای رویا، هادیانی لیلا، میرزایی مسعود، حمایتی رویا، میدانی مهدی و همکاران.. بررسی اثر اسید آسکوربیک در پیشگیری از نفروپاتی ناشی از ماده حاجب در بیماران دیابتیک. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (2) :238-247

مقدمه: نفروپاتی ناشی از ماده حاجب یکی از عوارض ناشی از کاتتریزاسیون عروق کرونر و یکی از علل نارسایی حاد کلیه می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی ویتامین C در پیشگیری از نفروپاتی ناشی از ماده حاجب در بیماران دیابتیک به علت شیوع این عارضه بعد از کاتتریزاسیون می‌باشد. روش بررسی: در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور، 90 بیمار دیابتیک را که جهت کاتتریزاسیون عروقی مراجعه کرده بودند به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. به گروه مورد حدود 2 ساعت قبل از کاتتریزاسیون gr2 ویتامین C خوراکی و به گروه شاهد نیز gr2 دارونمای خوراکی داده شد. سه روز بعد از کاتتریزاسیون، Bun- Cr اندازه‌گیری و GFR محاسبه شد و نتایج با یکدیگر مقایسه گردید. قابل ذکر است بیماران قبل از مداخله تحت مایع درمانی با نرمال سالین قرار گرفتند. نتایج: در مجموع نفروپاتی ناشی از ماده حاجب در 10 نفر (3/12%) از بیماران اتفاق افتاد که از این بین 3 نفر (7/7%) از گروه مورد و از گروه دارونما 7 نفر (7/16%) بودند. بین دو گروه تفاوت معنی‌داری در بروز CIN وجود نداشت. در گروه مورد و شاهد صرف نظر از متغیرهایی مانند: میزان دریافت ماده حاجب و عملکرد اولیه کلیه و قلب بیماران و داروهای مصرفی، تفاوت معنی‌داری در بروز CIN وجود نداشت. نتیجه‌گیری: به طور کلی در این مطالعه ویتامین C تأثیر واضحی در کاهش بروز نفروپاتی ناشی از ماده حاجب نداشت، لیکن در گروهی که ویتامین C دریافت کرده بودند، بهبود نسبی عملکرد کلیه (بهبود GFR) مشاهده شد.
متن کامل [PDF 276 kb]   (2044 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: قلب
دریافت: 1392/3/19 | پذیرش: 1392/7/6 | انتشار: 1392/7/6