دوره 21، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1392 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 27-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabatabaei Tabatabaei H, Akhavankarbasi M, Danesh Ardakani M, Gharaati A. Investigating the Correspondence between Clinical and Histopathologic Diagnosis of Premalignant and Malignant Epithelial Lesions in Oral Mucosa. JSSU 2013; 21 (1) :20-27
طباطبایی سید حسین، اخوان کرباسی محمدحسن، دانش اردکانی محمد، قرائتی جهرمی علی. بررسی میزان انطباق تشخیص بالینی و میکروسکوپی ضایعات پیش بدخیم و بدخیم اپیتلیالی در مخاط دهان. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (1) :20-27

مقدمه: تشخیص زودهنگام ضایعات پیش بدخیم و بدخیم مخاط دهان در بهبود پیش آگهی و طول عمر بیماران نقش قطعی دارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان درستی شک بالینی کلینسین به حضور ضایعات پیش بدخیم و بدخیم اپیتلیالی مخاط دهان از طریق تعیین میزان تطابق تشخیص افتراقی بالینی و هیستوپاتولوژیک و بررسی عواملی است که با کمک آنها احتمالاً بتوان میزان عدم انطباق را کاهش داد. روش بررسی: از 650 پرونده موجود در بایگانی بخش پاتولوژی مربوط به سال‌های 89-1380 پرونده‌هایی که دارای حداقل یک تشخیص افتراقی بالینی با عنوان لکوپلاکیا، اریترولوکوپلاکیا، اریتروپلاکیا یا اسکواموس سل کارسینوما (SCC) بودند و نیز پرونده‌هایی با تشخیص میکروسکوپی قطعی به عنوان دیسپلازی یا یکی از انواع میکروسکوپی SCC وارد مطالعه شدند. سپس با استفاده از روش‌های آماری توصیفی و آزمون‌های t-test و Fisher exact مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج: میزان تطابق تشخیص‌های افتراقی به طور معنی‌داری با افزایش سن بیمار بیشتر شد (047/0p=) ولی با توجه به جنسیت و محل ضایعه تفاوت معنی‌داری دیده نشد. نتیجه‌گیری: کلینسین با مشاهده ضایعات مشکوک مخاطی به ویژه در زنان در هر محلی از حفره دهان زمانی که نتواند عامل محرکی برای ضایعه پیدا کند بایستی قویاً به یک ضایعه پیش بدخیم یا بدخیم مظنون شده و از ضایعه بیوپسی تهیه کند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1392/1/11 | پذیرش: 1392/7/6 | انتشار: 1392/7/6