دوره 20، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1391 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 804-796 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nough H, Riazi A, Najarzadegan M. Investigating the Prevalence of Renal Artery Stenosis Following Coronary Artery Angiography and Related Risks in Hypertensive Patients Candidate for Coronary Artery Angiography in Yazd Afshar Hospital . JSSU 2013; 20 (6) :796-804
نوق حسین، ریاضی علیرضا، نجارزادگان محمدرضا. بررسی میزان شیوع تنگی شریان کلیه به دنبال آنژیوگرافی عروق کرونر و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به فشارخون کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر در بیمارستان افشار یزد . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (6) :796-804

مقدمه: تنگی آترواسکلروتیک شریان‌های کلیه شایع‌ترین بیماری عروق کلیه است که در ایجاد یا تشدید فشار خون بالا و آتروفی کلیه نقش دارد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل خطر مؤثر بر ایجاد بیماری عروق کرونر و بروز تنگی شریان کلیه در مبتلایان به فشارخون صورت گرفت. روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی ـ مقطعی بر روی 264 بیمار مبتلا به فشارخون بستری شده در بخش قلب بیمارستان افشار یزد انجام گرفت که از این میان افراد دارای بیماری عروق کرونر انتخاب شده و شیوع و شدت تنگی شریان کلیوی و نیز رابطه آن با عوامل خطر بیماری قلبی بررسی گردید. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج: میزان شیوع تنگی شریان کلیه (تنگی مساوی یا بیش از 50 %) در کل بیماران تحت مطالعه 25/38 درصد و در مردان و زنان به ترتیب 56/43% و 44/56% بود که تفاوت معنی‌داری داشتند (04/0p=). میزان شیوع گرفتاری هم زمان شریان کلیه وکرونری با درگیری یک رگ 34%، با درگیری دو رگ 14/57% و با درگیری سه رگ 17/54% بود که تفاوت معنی‌داری داشتند (01/0> p). نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع بالای تنگی‌های شریان کلیه در بیماران مبتلا به فشارخون و شیوع بسیار بالاتر آن در همزمانی با فشارخون و بیماری عروق کرونری، آنژیوگرافی کلیه بعد از آنژیوگرافی کرونر در این بیماران ممکن است در کشف موارد ناشناخته تنگی شریان کلیه و در نتیجه درمان بهتر کمک کند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: قلب
دریافت: 1391/12/9 | انتشار: 1391/12/25