دوره 20، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1391 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 698-688 | برگشت به فهرست نسخه ها

Izadi F, Adib Hajbagheri M, Kafaei M. Determining Disturbing Factors of Sleep Quality among Hospitalized Elderly Patients in Kashan Hospitals, Iran 2009. JSSU 2013; 20 (6) :688-698
ایزدی اونجی فاطمه سادات، ادیب حاج باقری محسن، کفایی محبوبه. تعیین عوامل مختل کننده کیفیت خواب سالمندان بستری در بیمارستان های کاشان. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (6) :688-698

مقدمه: خواب از عوامل مؤثر در فرایند بهبود بیماران است. عوامل زیادی بر روی کیفیت خواب بیماران سالمند بستری تأثیر می‌گذارد. این مطالعه به منظور شناسایی عوامل مختل‌کننده کیفیت خواب بیماران سالمند بستری در بیمارستان‌های کاشان با استفاده از مدل آماری رگرسیون لجستیک انجام شده است. روش بررسی: این مطالعه از نوع‌ مقطعی است که روی 390 بیمار سالمند بستری در بیمارستان‌های کاشان که به روش متوالی انتخاب شده بودند، انجام شد. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه ایندکس کیفیت خواب پیتسبرگ استفاده شد که مجموع نمره بالاتر از 5، کیفیت پایین خواب را نشان می‌دهد. تجزیه و تحلیل داده‌ها در مدل تک متغیره با استفاده از آزمون‌های مجذور کای، دقیق فیشر و T و در مدل چندگانه با روش رگرسیون لجستیک انجام شد. نتایج: کیفیت کلی خواب بیماران سالمند بستری ضعیف بود (8/4 ± 2/7). در تجزیه و تحلیل تک متغیره، جنس، وضعیت تأهل، سطح سواد، نوع بخش، سابقه بستری، مصرف داروی خواب‌آور در منزل و بیمارستان، سابقه اختلال خواب اختلاف معنی‌داری با کیفیت خواب داشت. ولی تفاوت معنی‌داری در سن، طول مدت بستری و چرت روزانه دیده نشد. در تحلیل چندگانه، متغیرهای وضعیت تأهل (6/4(OR= ، سطح سواد (9/1(OR= ، طول مدت بستری (1/1(OR= ، سابقه بستری (4/0(OR= ، مصرف داروی خواب‌آور در بیمارستان (27/0(OR= و سابقه اختلال خواب (01/0(OR= در مدل باقی ماندند که ارتباط واقعی معنی‌دار آماری با کیفیت خواب در حضور اثرات سایر متغیرها داشتند. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه ثابت کرد کیفیت خواب سالمندان بستری نامطلوب بود و علت این نامطلوب بودن دامنه وسیع عوامل مختل‌کننده خواب است که مهمترین آنها وضعیت تأهل، سطح سواد، طول مدت بستری، سابقه بستری قبلی، سابقه اختلال خواب و مصرف داروی خواب‌آور در بیمارستان می‌باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1391/12/8 | انتشار: 1391/12/25