دوره 19، شماره 5 - ( آذر و دی 1390 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 700-686 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shariati-Bafghi E, Mozaffari-Khosravi H, Yassini-Ardakani M, Karamati M, Fallahzadeh H. The Effect of Eicosapentaenoic Acid Supplementation on Depression Remission: a Double-Blind Randomized Clinical Trial. JSSU 2011; 19 (5) :686-700
شریعتی بافقی سیده الهه، مظفری خسروی حسن، یاسینی اردکانی سید مجتبی، کرامتی محسن، فلاح زاده حسین. اثر مکمل اسید ایکوزاپنتاانوئیک بر بهبود افسردگی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسو بی خبر. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1390; 19 (5) :686-700

مقدمه: شواهد موجود حاکی از ارتباط اسیدهای چرب امگا-3 با افسردگی است. هدف این مطالعه مقایسه اثر اسید ایکوزاپنتاانوئیک(EPA) با دارونما در افسردگی خفیف تا متوسط است. روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسو بی خبر، 54 بیمار سرپایی مبتلا به افسردگی خفیف تا متوسط شرکت داشتند که به صورت تصادفی به دو گروه گیرنده مکمل و دارونما تقسیم شدند. گروه مکمل(EPA) و دارونما(روغن نارگیل) روزانه دو کپسول 500 میلی گرمی هم شکل به مدت 12 هفته مصرف کردند. شدت افسردگی با استفاده از مقیاس ارزیابی افسردگی همیلتون(HRSD) در آغاز مداخله و هفته‌های ششم و دوازدهم تعیین شد. نتایج: 42 نفر(8/77%)، مداخله 12 هفته‌ای را به پایان رساندند. اختلاف آماری معنا‌داری از نظر میانگین نمره HRSD در پایان مطالعه بین گروه مکمل و دارونما مشاهده شد(001/0= P). میانگین نمره HRSD با گذر زمان در هر دو گروه کاهش یافت، به طوریکه در آنالیز واریانس برای اندازه‌گیری‌های مکرر، اثر زمان معنا‌دار شد(0001/0P < ، 32/1df= ، 55/50F= ). همچنین، اثر معنی‌دار بهبود با EPA نسبت به دارونما با گذر زمان مشاهده شد(تعامل گروه ضرب زمان، 0001/0P < ، 32/1df= ، 67/12F= ). نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مکمل EPA در بهبود افسردگی موثر است و می‌توان از آن به عنوان مکمل الحاقی به داروهای ضد افسردگی در درمان افسردگی خفیف تا متوسط استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: افسردگی، EPA، اسیدهای چرب امگا-3
دریافت: 1390/9/22 | انتشار: 1390/9/24