دوره 19، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1390 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 147-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghadipasha M, Bashardoost N, Ghodoosi A, Samadirad B, Nikian Y, Roohparvar R. Knowledge Level of Gynecologists and Midwives of Yazd Concerning Rules and Regulations of Therapeutic Abortion(Legal) and Criminal Abortion . JSSU 2011; 19 (2) :141-147
قادی پاشا مسعود، بشر دوست نصرا...، قدوسی آرش، صمدی راد بهرام، نیکیان یدا...، روح پرور ریحانه. بررسی میزان آگاهی متخصصین زنان و زایمان و ماماهای شهر یزد از قوانین و مقررات سقط درمانی(قانونی) و سقط جنایی(عمدی). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1390; 19 (2) :141-147

مقدمه: سقط جنین در طول تاریخ همواره بحث انگیز بوده و تمام ادیان و مذاهب مختلف و جامعه پزشکی و بشری نسبت به آن موضع گیری نموده اند. عوارض ناشی از سقط های غیرقانونی یکی از علل شایع بستری نمودن این افراد در کشورهای در حال توسعه می‌باشد. سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند که یک هشتم مرگ ناشی از حاملگی به علت عوارض سقط‌های غیرقانونی است. عدم آگاهی کادر درمان از قوانین و مقررات سقط می‌تواند سلامت مادران باردار را به خطر بیاندازد و مشکلاتی را برای جامعه پزشکی ایجاد نماید.

روش بررسی: در این مطالعه مقطعی که در سال 1386 صورت گرفت، 110 نفر متخصص زنان و ماماهای شهر یزد به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خود ساخته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمونهای مجذور کای و تی استفاده گردید.

نتایج: از مجموع 110 نفر، 4/16% متخصص زنان و 3/83% ماما بودند. 8/31% در مراکز دانشگاهی و 2/68% در مراکز غیردانشگاهی اشتغال داشتند. از کل جمعیت مورد بررسی 5/25% از آگاهی مطلوبی برخوردار بودند. بین سطح آگاهی شاغلین دانشگاهی و افرادی که در مراکز غیردانشگاهی اشتغال داشتند و نیز بین سطح آگاهی افراد با مطالعه آئین نامه قوانین سقط اختلاف معنی داری وجود داشت(001/0 >p).

نتیجه گیری: با توجه به اینکه 5/74% از جمعیت مورد مطالعه از آگاهی مطلوب در خصوص قوانین سقط جنین برخوردار نبودند، لذا توصیه می‌شود با افزایش میزان آگاهی متخصصین زنان و ماماها از موارد مجاز سقط درمانی و قوانین مربوط به آن و نیز مجازات های سقط جنین جنایی هم به سلامت جامعه زنان باردار کمک شایانی شود و هم اینکه از مشکلات قضایی افراد نامبرده در این زمینه کاسته شود.

دریافت: 1390/3/17 | انتشار: 1390/3/25