دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1384 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 65-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahmansouri M, Roshani B. Evaluation of Wastewater Treatment of Detergent Industry Using Coagulation Procession Pilot Scale. JSSU 2005; 13 (1) :62-65
شاهمنصوری محمد رضا، روشنی بابک. بررسی تصفیه فاضلاب صنایع شوینده به کمک فرایند انعقاد در مقیاس آزمایشگاهی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1384; 13 (1) :62-65

مقدمه: شوینده‌ها مواد شیمیایی فعال در سطح هستند که می‌توانند از طریق کاهش تنش سطحی آب، تجزیه موادی که در اصطلاح ”چرک“ نامیده می‌شود را تسریع نموده و اشیاء ”کثیف“ را ”تمیز“ نمایند. تخلیه پسابهای حاوی شوینده‌ها چه از طریق کارخانجات سازنده و یا از طریق مصارف خانگی باعث بروز مشکلات زیست محیطی عمده‌ای می‌شود. در این بررسی کاربرد مواد منعقد کننده جهت کاهش غلظت شوینده‌ها در پسابهای تخلیه شده به محیط مورد مطالعه قرارگرفته است. روش بررسی: فاضلابی که برای انجام این آزمایشات مورد نیاز بود از خروجی نهایی کارخانه پاکسان تهیه گردید و نمونه برداری به صورت مرکب انجام شد. مطالعات انعقاد و لخته سازی ابتدا با انتخاب یک نوع ماده منعقد کننده و در pHهای مختلف انجام شد ( محدوده pH از 2 تا 13 ) و pH مناسب برای هر ماده منعقد کننده تعیین گردید. سپس درpH بهینه مقدار بهترین غلظت مواد منعقد کننده از طریق آزمایش جار(Jar Test) به دست آمد. نتایج: عمل انعقاد فاضلاب محتوی مواد شوینده با آلوم، آهک، سولفات آهن Ш و کلرید آهن آزمایش گردید. انعقاد فاضلاب محتوی مواد شوینده توسط کلرید آهن بهترین نتایج را ارایه نموده است. در این صورت میزان حذف کدورت، مواد فعال سطحی و اکسیژن خواهی شیمیایی به ترتیب: 1/96، 82 و 4/93 درصد به دست آمد. نتیجه گیری: یافته‌های حاصل از این بررسی نشان داد که با استفاده از فرایند انعقاد می‌توان فاضلاب شوینده‌ها را تصفیه نمود به طوری که اگر هدف حذف مواد فعال سطحی باشد می‌توان با کلرید آهن تا 82% آنها را حذف نموده و کارایی حذف با روش‌های تکمیلی تصفیه افزایش می‌یابد.
واژه‌های کلیدی: شوینده، فاضلاب، انعقاد، تصفیه
دریافت: 1389/11/9 | انتشار: 1384/1/26