دوره 12، شماره 3 - ( پاییز 1383 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 84-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

Enjezab B, Faraj khoda T, Mojahed S, Bokaee M. Barriers and Motivators Related to Cervical and Breast Cancer Screening. JSSU 2004; 12 (3) :78-84
انجذاب بهناز، فرج خدا تهمینه، مجاهد شهناز، بکایی مهشید. موانع و محرک‌های مراجعه زنان جهت انجام آزمون‌های تشخیصی سرطان‌های شایع‌زنان . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1383; 12 (3) :78-84

چکیده مقدمه: در میان سرطان‌های زنان‌، سرطان پستان و سرویکس از جمله سرطان‌هایی می‌باشد که شیوع ومرگ و میر بالایی داشته اما با برنامه های غربالگری ارزان، آسان و در دسترس می‌توان آن را در مراحل ابتدایی مهار نمود اما علیرغم وجود آمارهای دقیق در ایران به نظر می‌رسد مراجعه زنان جهت غربالگری این کانسرها ضعیف بوده و در نتیجه طبق آمار جوامع در حال توسعه سرطان در مراحل پیشرفته‌تری تشخیص داده می‌شود . لذا این مطالعه با هدف بررسی علل مراجعه وعدم مراجعه جهت انجام آزمون‌های تشخیصی سرطان‌های شایع زنان درخانم‌های مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد طراحی شد. روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی و بر روی 400 نفر اززنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد به روش تصادفی نمونه‌گیری انجام شد، ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از جداول توزیع فراوانی مطلق و نسبی استفاده گردید. نتایج: نتایج نشان داد که در جامعه مورد پژوهش، میانگین سنی 16/9 ±08/30 سال، اکثریت افراد دارای سواد ابتدایی وراهنمایی (63درصد)، همسردار ( 5/98درصد )، وخانه دار ( 75/94درصد ) بودند. در رابطه با معاینه بالینی پستانCBE (Clinical Breast Exam) و80% افراد هیچ‌وقت به فردی متخصص مراجعه نکرده و تنها 3% آنان به‌طور منظم CBE را انجام می‌دادند. همچنین در رابطه با پاپ اسمیر 46% افراد هیچ‌وقت پاپ‌اسمیر انجام نداده و فقط 5/14% آنان به‌طور منظم پاپ اسمیر انجام می‌دادند. بیشترین علل محرک جهت انجام روش‌های غربالگری: توصیه کادر بهداشتی، استفاده از روش‌های پیشگیری، آگاهی از طریق رسانه‌های گروهی بوده است و بیشترین علل عدم مراجعه جهت انجام روش‌های غربالگری عدم آگاهی از وجود چنین معایناتی، عدم آگاهی از وجود مراکزی برای انجام و آموزش این معاینات، نداشتن سابقه مشکل، ترس از انجام معاینه، احساس خجالت از انجام معاینه و عدم آموزش پرسنل بهداشتی جهت انجام این معاینات بوده است. نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد که بکارگیری روش‌های غربالگری در جامعه مورد پژوهش بسیار کمتر از حد مورد انتظار می‌باشد همچنین در زمینه علل مراجعه، آموزش مهمترین علت تاثیر گذار است و با توجه به موانع و محرک‌های مطرح شده لزوم آموزش‌های کافی توسط پرسنل بهداشتی درمانی محرز می باشد که با توجه به نقش این افراد در ارتقای سطح سلامت افراد جامعه و جلب مشارکت آنان در مسایل بهداشتی، سازماندهی برنامه‌های آموزشی مراکز بهداشتی درمانی در جهت از بین بردن موانع و تقویت محرک‌های مراجعه زنان جهت غربالگری سرطان‌های شایع زنان کمک کننده خواهد بود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1389/9/15 | انتشار: 1383/7/24