دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1383 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 55-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghipour-Shoul Z, Solaimani-Rad J, Rahimipour A. Study of the Histological & Biochemical Effects of Hypothermia in Liver of Rats. JSSU 2004; 12 (2) :48-55
تقی‌پورشول زهرا، سلیمانی‌راد جعفر، رحیمی‌پور علی. مطالعه اثرات هیستولوژیکی و بیوشیمیایی هایپوترمی بر کبد موش صحرایی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1383; 12 (2) :48-55

مقدمه: از هایپوترمی در جراحی های مختلف نظیر جراحی های قلب و عروق ، کبد ، مغز و تیرویید استفاده می‌گردد. هایپوترمی به روشهای گوناگونی از قبیل خنک سازی سطحی، خنک سازی جریان خون داخلی وهایپوترمی فارماکولوژیک انجام می‌گیرد. هایپوترمی اثرات مختلفی بر عملکرد ارگانها و بافتهای مختلف بدن از قبیل قلب، ریه، کبد، مغز ، تیرویید و سیستم گردش خون دارد. در مطالعه حاضر اثرات هیستولوژیکی و بیوشیمیایی هایپوترمی بر بافت کبد موش صحرایی بررسی گردیده است. روش بررسی : این مطالعه از نوع مداخله‌ای ـ تجربی است. هایپوترمی سطحی با کمک دستگاه مولد هایپوترمی مخصوص حیوانات کوچک جثه آزمایشگاهی ایجاد گردید. موش های صحرایی نژاد Wistar با هیدرات کلرال 10% بیهوش شدند و سپس تحت هایپوترمی خیلی عمیق (1 cه20) به مدت 5/4 ساعت قرار گرفتند. از گروه اول (آزمایش) بلافاصله پس از اتمام هایپوترمی، خون‌گیری به عمل آمد. از گروه دوم 24 ساعت پس از اتمام هایپوترمی ، خون‌گیری و نمونه‌گیری از بافت کبد صورت گرفت. نتایج : بررسی بافت شناسی نشان داد که هسته هپاتوسیتها وزیکولر شده ، فضای سینوزوییدها کاهش یافته و هسته و سیتوپلاسم هپاتوسیتها حجیم گردیده است. افزایش معنی دار آلانین آمینوترانسفراز (GPT) بلافاصله پس از اتمام هایپوترمی مشاهده شد و 24 ساعت پس از اتمام هایپوترمی این افزایش به میزان طبیعی برگشت. سطح سرمی اسپارتات آمینوترانسفراز (GOT) هم بلافاصله و هم 24 ساعت پس از اتمام هایپوترمی افزایش معنی داری را نشان داد. نتیجه گیری : نتایج مشخص کرد که به علت به صفر نرسیدن متابولیسم حتی در طی هایپوترمی خیلی عمیق ، تغییرات عروقی که منجر به هایپوکسی می‌شود می‌تواند موجب اثرات هیستولوژیکی و بیوشیمیایی در کبد گردد.
دریافت: 1389/9/15 | انتشار: 1383/4/25