پورجعفر مهرداد، محبی عبدالناصر، نظیفی سعید، تراکمه سامانی سولماز. اثرات جیره حاوی چربی بر غلظت سرمی و ارتباط متقابل لپتین و هورمون های تیروئیدی در موش. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1389; 18 (5) :428-435
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1198-fa.html
چکیده: (9123 مشاهده)
مقدمه: لپتین، پروتئین تولیدی از ژن ob است که توسط سلولهای بافت چربی تولید میشود. نقش اصلی لپتین تنظیم اشتها و میزان مصرف انرژی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات چربی جیره بر مقادیر سرمی لپتین و T3 و اثرات متقابل این هورمون است.
روش بررسی: در این تحقیق 18 سر موش نر پس از دو هفته تغذیه با جیره معمول به دو گروه تقسیم شدند. به مدت سه هفته، گروه کنترل جیره معمول را دریافت کردند در حالی که گروه دیگر جیره حاوی چربی بالا دریافت نمودند که از اضافه نمودن 5/2 درصد روغن زیتون، 1 درصد کلسترول و 2/0 درصد اسیدکولیک به دست آمد. سپس از موشها خونگیری به عمل آمد. غلظت سرمی لپتین و T3 به ترتیب به روش الایزا و رادیو ایمونواسی اندازهگیری شدند. تریگلیسرید و کلسترول نمونهها با استفاده از روشهای استاندارد شیمیایی سنجش شد. چربی محوطه بطنی نیز توزین گردید. معنیدار بودن اختلاف پارامترهای سنجش شده بین گروههای مختلف با آزمون آماری t و معنیدار بودن ارتباط و وابستگی مقادیر کمی به دست آمده در گروههای مختلف با آزمون Pearson تعیین شد.
نتایج: وزن چربی محوطه بطنی، غلظت سرمی تریگلیسرید و کلسترول در گروه دریافتکننده جیره حاوی چربی بالا به ترتیب 108%، 59% و 107% بیشتر از گروه کنترل بود(001/0(p<. ارتباط آماری معنیدار مستقیمی بین وزن چربی محوطه
بطنی و غلظت سرمی لپتین در هر دو گروه کنترل و دریافتکننده جیره حاوی چربی بالا مشاهده گردید(87/0 ,r=002/0P=) و (89/0 ,r=001/0P=). مقادیر سرمی لپتین و T3 در گروه دریافتکننده جیره حاوی چربی بالا واجد ارتباط معنیدار معکوس بودند(67/0 ,r= 001/0P=).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشاندهنده اثرات جیره حاوی چربی بالا بر ارتباط متقابل لپتین و T3 است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/9/1 | انتشار: 1389/9/24