دوره 18، شماره 2 - ( خرداد و تیر 89 1389 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 77-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

Manookian A, Nejatisafa A, Ali-Moghaddam K, Shamshiri A. Comparative Study of Quality of Life in Multiple Myeloma Patients after Bone Marrow Transplantation in Outpatient and Inpatient Setting. JSSU 2010; 18 (2) :72-77
مانوکیان آرپی، نجاتی صفا علی اکبر، علی مقدم کامران، شمشیری احمدرضا. بررسی مقایسه ای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل میلوما بعد از پیوند مغز استخوان سرپایی و بستری. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1389; 18 (2) :72-77

مقدمه: پیوند مغز استخوان یکی از روشهای درمانی بسیاری از اختلالات خونی می باشد. در سالهای اخیر استفاده از روشهای پیوند سرپایی مغز استخوان افزایش چشمگیری داشته است. مطالعات حاکی از آن است که پیوند سرپایی مغز استخوان از فواید بسیاری برخوردار است. هدف از این مطالعه مقایسه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل میلوما پس از پیوند مغز استخوان سرپایی و بستری می باشد. روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه توصیفی از نوع مقایسه ای می باشد. کیفیت زندگی 35 بیمار مبتلا به مولتیپل میلوما که تحت پیوند مغز استخوان قرار گرفته بودند (20 بیمار سرپایی و 15 بیمار بستری) مورد بررسی قرار گرفت. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه EORTC QLQ_C30 استفاده گردید. پرسشنامه در سه مرحله قبل پیوند، 45 و 90 روز بعد پیوند تکمیل گردید. جهت تجزیه تحلیل داده ها از آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون تی زوج و ANOVA اندازه های تکراری) استفاده شد. نتایج: مقایسه کیفیت زندگی واحدهای سرپایی و بستری نشان داد که گروه سرپایی در بعضی از ابعاد: عملکرد کلی، علایم بالینی کلی، عملکرد جسمی، تهوع و استفراغ، خستگی، ایفای نقش و کاهش اشتها از کیفیت زندگی بهتری برخوردار بود. با گذشت 90 روز از پیوند، کیفیت زندگی گروه بستری در ابعاد: عملکرد اجتماعی(001/0(P=، تنگی نفس(05/0(P=، اختلال خواب و (001/0P<) اسهال(07/0(P= افزایش معنی دارو یا تقریباً معنی داری داشته است. نتیجه گیری: هرچند هر دو روش پیوند جهت ارتقای کیفیت زندگی محاسن خود را دارند ولی با توجه به بهتر بودن کیفیت زندگی گروه سرپایی در بعضی از ابعاد، روش پیوند سرپایی می تواند تأثیر بسزایی در ارتقاء کیفیت زندگی بیماران داشته باشد.
دریافت: 1389/2/19 | انتشار: 1389/2/25