مقدمه: تجمع چربی در بافت کبد به عنوان مهمترین علت بیماری استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) شناخته میشود که با کاهش پروتئین گیرندههای فعال تکثیرکننده پراکسیزوم کبدی (PPAR-α) همراه است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا (HIST) بر PPAR-α و آنزیمهای کبدی در موشهای صحرایی NASH ناشی از رژیم غذایی پرچرب (HFD) انجام شد.
روش بررسی: تحقیق حاضر از نوع نیمهتجربی بود. ۴۰ سر رت نر نژاد اسپراگوداولی (سن: ۶ تا ۸ هفته و وزن ۲۰ ± ۲۳۰ گرم) اختیار شد. سپس به دو گروه مساوی سالم و HFD تقسیم شدند. گروه HFD با هدف القا بیماری، بهمدت هشت هفته تحت گاواژ قرار گرفتند. پس از اثبات بیماری، رتها به چهار گروه کنترل-سالم (۹= n)، سالم-شنا (۹= n)، کنترل-بیمار (۹= n) و بیمار-شنا (۹= n) تقسیم شدند. گروههای تمرینی، HIST را هشت هفته (سه جلسه در هفته و هر جلسه ۳۰ دقیقه) انجام دادند. در پایان، PPAR-α کبدی از روش وسترن بلات و آنزیمهای ALT )Alanine aminotransferase(، AST)Aspartateaminotransferase( و GGT (Gama-Glutamyl Transferase) در سطح سرم از روش فتومتریک اندازهگیری شدند. جهت آنالیز دادهها از آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. سطح معنیداری (۰/۰۵≥P) و کلیه روشهای آماری با استفاده از نرمافزارversion ۱۶ SPSS انجام شد.
نتایج: HIST، افزایش وزن ناشی از HFD را کنترل کرد و کاهش معنیدار ALT و AST سرم در گروههای سالم-شنا و بیمار-شنا نسبت به گروه کنترل-بیمار و کاهش معنیدار GGT سرم در سالم-شنا نسبت به کنترل-بیمار (۰/۰۰۱≥P) و بیمار-شنا (۰/۰۴۴≥P) مشاهده شد. افزایش معنیدار PPAR-α کبدی در سالم-شنا نسبت به کنترل-بیمار مشاهده گشت (۰/۰۰۲≥P).
نتیجهگیری: HIST میتواند وزن بدن را کنترل کند و آنزیمهای کبدی را کاهش دهد. با اینحال برای حصول نتایج قطعی تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.