مقدمه: هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی ۴ هفته تمرین هوازی شنا بر نسبت سطوح سرمی سایتوکاینهای Tumor Necrosis Factor alpha) TNF-α) و (Interleukin ۱۰) IL-۱۰ و میزان فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (Brain Derived Neurotrophic Factor یا BDNF) در بافت مغز موشهای مدل حیوانی مالتیپلاسکلروزیس از طریق القای (Experimental Autoimmune Encephalomyelitis یا EAE ) بود.
روش بررسی: دراین مطالعه تجربی،۸۰ سر موش سوری ماده با نژاد C۵۷BL/۶ با سن ۱۲-۱۰ هفته و وزن ۲±۲۰ گرم به ۸ گروه ۱۰ تایی (سالم کنترل، سالم شنا، MS کنترل، MS شنا، MS اینترفرون، MS اینترفرون و شنا، MS شاهد تزریق، MS شاهد شنا و تزریق) تقسیم شدند. جهت القای EAE، ۳۰۰ میکروگرم MOG (۳۵-۵۵) (Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein)در حجم ۱۰۰ میکرولیتر PBS (Phosphate buffered saline) و ادجوانت کامل (Complete Freund's Adjuvant) مخلوط و به صورت زیر جلدی تزریق شد. هم زمان با تزریق اول و ۴۸ ساعت بعد از آن، ۳۰۰ نانوگرم سم سیاه سرفه PT) یاtoxin Pertussis ( به صورت داخل صفاقی تزریق شد. موش های مصرف کننده داروی اینترفرون بتا، از هفته اول پس از شروع درمان، روزانه به میزان ۱۵۰ واحد بین المللی/گرم از این دارو را به صورت زیر جلدی دریافت کردند. علایم بالینی و وزن موش ها روزانه بررسی و ثبت شد. برای گروه های تمرین، روزانه ۳۰ دقیقه به مدت ۴ هفته، هفته ای ۵ جلسه، فعالیت هوازی در محفظه شنا اجرا شد. در پایان پروتکل بافت مغز جداسازی و نمونههای خونی از قلب استخراج شد و از روش (ELISA) Enzyme – linked immunosobent assay برای اندازه گیری فاکتورهای مذکور استفاده گردید. برای آنالیز دادهها از نرم افزار SPSS(۱۶) استفاده و سطح معنیداری آزمونها ۰۵/۰ در نظر گرفته شد. داده های به دست آمده، با استفاده از آزمون ANOVA way-One تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: بر اساس یافته های این مطالعه، ورزش نسبت به تیمار اینترفرون بتا - ۱، به عنوان عامل مؤثرتری منجر به افزایش معنادار فاکتور BDNF در مغز موشها، افزایش IL-۱۰ و کاهش TNF-α در سرم شد.
نتیجهگیری: تمرین هوازی شنا به احتمال زیاد می تواند از طریق کنترل عوامل التهابی به بازسازی میلین و یا کاهش سرعت تخریب میلین کمک می کند و و از این طریق، به بهبود بالینی بیماران مبتلا به MS منجر شود